Novi list: 7. 8. 1999.

HRVATSKA STRANKA PRAVA 1861.

KAZNENA PRIJAVA PROTIV VINKA SINDIČIĆA

Dobroslav Paraga podnio je u utorak Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Sindičića zbog ubojstva Stipe Ševe i njegove obitelji, 1972. u odmaralištu pored Venecije

ZAGREB - Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861., podnio je u utorak Općinskom državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Vinka Sindičića. Ali ne zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića, zbog čega je Republika Hrvatska tražila i dobila Sindičićevo izručenje iz škotskog zatvora, već zbog ubojstva Stipe Ševe i njegove obitelji, 1972. godine u odmaralištu pored Venecije.

"Kako je moguće da Hrvatska traži izručenje Udbinog ubojice povodom slučaja o kojem nema dokaza, a ne procesuira se slučaj o kojem u talijanskom ministarstvu pravosuđa postoji evidencija, dokazi i očevici", pitao se Paraga na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Italija je svojedobno od Jugoslavije tražila izručenje Sindičića, registriranog člana Hrvatskog revolucionarnog bratstva, ali su ondašnje vlasti to odbile. U tome Paraga vidi dokaz da je Sindičić bio pod zaštitom tajnih službi, kao što je sada pod zaštitom nove hrvatske vlasti. "Umjesto da se Zvonimir Šeparović zaje... sa Haaškim sudom, bolje bi mu bilo da od Italije zatraži dokaze o ubojstvu Stipe Ševe", dodao je on, vidjevši u tome "prešutnu koaliciju SDP-a i HDZ-a".

"U jednom intervjuu dva tjedna uoči Ševinog ubojstva, Ivica Račan poručio je kako je potreban obračun s nacionalizmom. Spada li fizička likvidacija u taj obračun? Mislim da spada", kazao je čelnik HSP 1861., upozorivši da su "generacije Hrvata stradale zbog Račana, a sada se on pod svaku cijenu želi vratiti na vlast".

Ogorčenost stanjem u hrvatskoj državi iskazao je i dr. Mato Križanac, jedna od oštećenih štediša Pučke štedionice "Sutle" Šenkovec, u kojoj je nestalo 160 milijuna kuna. Protiv njezinog direktora Mire Dražića najprije je podnesena kaznena prijava, da bi postupak bio obustavljen zbog Dražićeve bolesti i liječenja. Sada je Križanac otkrio da je Dražićev šogor Ivica Ropuš, glasnogovornik HDZ-a. U dopuni svoje (odbačene) kaznene prijave protiv premijera Zlatka Mateše, guvernera Hrvatske narodne banke Marka Škreba i Vesne Buljan, predsjednice Trgovačkog suda u Zagrebu, Križanac je naveo i tu činjenicu, ali je i ona, poput prijave, odbačena.

"Zbog ove afere 40 oštećenih štediša već je umrlo od stresa", naveo je dr. Križanac, poručivši hrvatskoj javnosti da napokon glasno kaže kako je "predsjednik Tuđman kriv za veliko zlo koje se dogada u ovoj državi, i da zbog tog zla od muke umiru deseci tisuća ljudi".

T. KLAUŠKI