Nacional: 11. 8. 1999.

Dražen Keleminec, predsjednik Županijskog vijeća HSP 1861 i član Gradskog poglavarstva Koprivnice

U KOPRIVNICI SU SDP I HSLS IZIGRALI OPORBENI SPORAZUM

U vašim cijenjenim novinama broj 192 Zdravko Tomac je u svojoj kolumni, ne prvi put, pokušao hrvatskoj javnosti prikazati slučaj Koprivnice onako kako njemu i njegovoj stranci (SDP) odgovara, služeći se pritom neistinama i lažima. Sukladno Zakonu o javnom priopćavanju molim vas da objavite ovo moje reagiranje.

HSP 1861 kao parlamentarna stranka 1997. omogućila je postavljanje gradonačelnika i formiranje Gradskog poglavarstva. Građani Koprivnice glasovali su za višestranačku vlast, a SDP i HSLS ponašali su se kao da su oni pobijedili na izborima 1997. SDP i HSLS su pokušali vladati na način na koji su vladali 45 godina, zapošljavali svoje kadrove, radili za svoje osobne interese, radili protiv interesa svojih građana, a odluke su donosili samostalno bez sudjelovanja ostalih članova stranaka koje su sudjelovale u izvršnoj vlasti. U demokratskim zemljama, kad se potpiše sporazum o zajedničkom obnašanju vlasti, onda se ta vlast zajedno i obnaša. U Koprivnici su SDP i HSLS taj sporazum izigrali.

Novi izbori

Esdepeovci i haeselesovci željeli su po svaku cijenu zadržati svoje fotelje i ne dopustiti drugim strankama sudjelovanje i kontrolu vlasti. SDP je bio uvjeren da im situacija u Hrvatskoj ide na ruku, te da bi izborima u Koprivnici ojačao svoje pozicije.

Ako nekome nije valjao gradonačelnik iz HSLS-a i dogradonačelnik iz SDP-a i vladavina 18 oporbenih vijećnika iz koalicije u odnosu na sedam HDZ-ovih, nije valjao SDP-u i HSLS-u a ne nama, jer oni su sami glasovali za svoje ostavke, a HSS, HNS, LS i HSP 1861 glasovali su protiv ostavki.

SDP i HSLS su izjavili da više ne žele sudjelovati u oporbenoj izvršnoj vlasti, neće podržati prijedlog za novu i smatrali su da se moraju provesti novi izbori.

Poznate metode

Tražili su od svih vijećnika ostavke i željeli su povjerenika iz HDZ-a. Na jednoj od konferencija za tisak predsjednik naše stranke Dobroslav Paraga rekao je da je Koprivnica postala ne samo simbol otpora jednom autoritarnom upravljanju Hrvatskom nego i simbol otpora onima u oporbi (SDP i HSLS) koji zapravo žele nastaviti autoritarni model Hrvatske ne samo na razini Koprivnice nego i na razini cijele Hrvatske.

Drug Tomac navodi da je u Koprivnici bez izbora suprotno volji građana (SDP-a) nedavno stvorena čudna koalicija. Zbog ostavki, osam vijećnika iz redova SDP-a i HSLSa, danas koprivničko Gradsko vijeće čini 18 vijećnika i to iz redova LS-a, HNS-a, HSS-a, HDZ-a, HKDS-a i HSP 1861.

Tih preostalih 18 vijećnika izabranih na izborima 1997. za gradonačelnika je izabralo Josipa Betlehema iz LS-a, a dogradonačelnika Slavka Dedija iz HNS-a.

Za funkcioniranje grada potrebno je 14 vijećnika, Gradsko vijeće danas čini 18 vijećnika od toga HDZ ima sedam vijećnika.

HDZ ima tri člana Gradskog poglavarstva, isto kao što su imali i kad su vlast činili SDP i HSLS, i oporba imala većinu u Gradskom vijeću. Esdepeovci i haeselesovci su tada branili tu odluku argumentima radi njihova mira, HDZ mora imati tri člana u Gradskom poglavarsnu.

Znači, kad su oni bili na vlasti, bilo je normalno da i HDZ sudjeluje u toj vlasti, a sada kada njih nema, to nije normalno. Svojim povlačenjem namjerno su stvorili takav odnos u Gradskom vijeću da mogu, a to stalno čini Zdravko Tomac, stvarati lažnu sliku o koprivničkim oporbenim strankama. Njihove metode poznate su nam od vremena kad su služili Titu i Jugoslaviji, a tim metodama se i danas služe.

Poručujem drugu Tomcu da HSP 1861 nije nikad koalirao s HDZ-om kao njegova stranka lažnih socijaldemokrata. U svojoj kolumni piše samo što njemu odgovara, pa ga molim da počne pisati i o Metkoviću, gdje od 1997. njegov SDP koalira s HDZ-om ili o slučaju Zadar i koaliciji HSLS-a i HDZ-a.