Vjesnik: 13. 8. 1999.

Paraga tvrdi da su Budiša i Račan "Tuđmanovi igrači"!

ZAGREB, 12. kolovoza - Predsjednik Hrvatske stranke prava 1861. Dobroslav Paraga ustvrdio je da potpisivanje Sporazuma o izbornoj suradnji HSLS-a i SDP-a i potpora Hrvoja Šarinića potvrđuje da te dvije stranke surađuju s HDZ-om, te da su Račan i Budiša "Tuđmanovi igrači". Paraga je to ustvrdio u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj je iznosio stajališta o političkoj vjerodostojnosti hrvatskih političara Zdravka Tomca i Hrvoja Šarinića.

Šarinićeva potpora dojučerašnjim "protivnicima" i činjenica da njegova ponuda kod HSLS-a i SDP-a "nailazi na otvorena vrata" pokazuje da su te stranke suglasne s politikom koju je Šarinić provodio do 1995., "jer Budiša i Račan znaju što je Šarinić radio", rekao je Paraga, dodavši da je riječ o politici gušenja parlamentarizma, ljudskih prava i medija, političkih ubojstava i podjele BiH. Paraga je napomenuo da je HSP 1861. posebice revoltirala Šarinićeva izjava Novom listu "da amenuje" politku HDZ do 1995., a da se poslije nije slagao s tom politikom. Ta izjava govori o Šarinićevu nemoralu, jer je i nakon neslaganja bio "drugi čovjek Hrvatske".

"Ako Tuđman bude optužen pred Haaškim sudom, Šarinić će biti jedan od suoptuženika i može zauzeti ulogu Šuška u tom procesu," rekao je Paraga i dodao da imaju ozbiljne inidicije da je Šarinić "potencijalno najbliži pozivu u Haag". Podsjetio je i na aferu s izdavanjem hrvatske diplomatske putovnice narko-bossu Samuelu Mogiljeviču, zapitavši se "kako je Šarinić mogao dati putovnicu osobi koju zbog kriminala traži cijeli svijet".

Govoreći o Tomčevu političkom kredibilitetu, Paraga je upozorio na "nevjerodostojnost ljudi u SDP-u", ustvrdivši da neće učiniti ništa od onoga što obećavaju, jer će biti "HDZ poslije HDZ-a". Paraga tvrdi da je Tomac "trojanski konj HDZ-a u SDP-u", a kao dokaz navodi Tomčevu izjavu prije izbora 1995., kad je Tomac Graniću i Radiću u slučaju da SDP dobije izbore ponudio ministarska mjesta. (Hina)