Zadarski list: 13. 8. 1999.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP 1861 NA JUČERAŠNJOJ KONFERENCIJI ZA NOVINARE

BUDIŠA I RAČAN SU TUĐMANOVI IGRAČI, TOMAC JE TROJANSKI KONJ HDZ-a U SDP-u, A ŠARINIĆ JE NAJBLIŽI POZIVU U HAAG!

Potpora Šarinića koaliciji SDP-a i HSLS-a, te nailazak njegove potpore na otvorena vrata u tim strankama, svjedoči da da su te dvije stranke suglasne s politikom koju je Šarinić provodio do 1995. godine, a to je bilo vrijeme gušenja parlamentarizma, Ijudskih prava i slobode medija, kao i političkih ubojstava i podjele Bosne i Hercegovine, rekao je jučer Paraga

ZAGREB, 12. kolovoza (Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke prava 1861 Dobroslav Paraga ustvrdio je da potpisivanje sporazuma o izbornoj suradnji HSLS-a i SDP-a i potpora Hrvoja Šarinića, potvrđuje da te dvije stranke surađuju s HDZ-om, te da su Račan i Budiša "Tuđmanovi igrači". Paraga je to ustvrdio na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je opširno iznosio svoja stajališta o političkoj vjerodostojnosti hrvatskih političara Zdravka Tomca i Hrvoja Šarinića.

Šarinićeva potpora dojučerašnjim "protivnicima" i činjenica da njegova ponuda kod HSLS-a i SDP-a "nailazi na otvorena vrata", pokazuje da su te stranke suglasne s politikom koju je Šarinić provodio do 95., "jer Budiša i Račan znaju što je Šarinić radio", rekao je Paraga. Dodao je da je ta politika do 95. bila politika gušenja parlamentarizma, Ijudskih prava i medija, političkih ubojstava i podjele Bosne i Hercegovine. Paraga je napomenuo da je HSP 1861 posebice revoltirala Šarinićeva izjava dana Novom listu "da amenuje" politku HDZ do 95., a da se poslije nije slagao s tom politikom. Ta izjava govori o Šarinićevu nemoralu, jer je i poslije neslaganja bio "drugi čovjek Hrvatske", rekao je Paraga.

Ocijenio je kako je "Šarinić dogovorio s Miloševićem egzodus Srba iz Hrvatske prije akcije "Oluja" i da je jedan od arhitekata premještanja i masovnog iseljavanja stanovništva".

"Ukoliko Tuđman bude optužen pred Haaškim sudom, Šarinić će biti jedan od suoptuženika i može zauzeti ulogu Gojka Šuška u tom procesu, " rekao je Paraga, dodavši da imaju ozbiljne inidicije da je Šarinić "potencijalno najbliži pozivu u Haag".

Paraga se spomenuo i afere s izdavanjem hrvatske diplomatske putovnice narko bossu Saumelu Mogiljeviću, zapitavši se "kako je Šarinič mogao dati putovnicu osobi koju zbog kriminala traži cijeli svijet". Napomenuo je da svi ti postupci govore o Šarinićevu kameleonstvu, te da Račan i Budiša, surađujući sa Šarinićem ne obećavaju promjene, već nastavak politike HDZ-a.

Paraga je govorio i o političkom kredibilitetu Zdravka Tomca.

Upozorio je na "nevjerodostojnost Ijudi u SDP-u", i ustvrdio da neće učiniti ništa od onoga što obećavaju, jer će biti "HDZ poslije HDZ-a".

Paraga tvrdi da je Tomac "trojanski konj HDZ-a u SDP-u", a kao dokaz navodi Tomčevu izjavu prije izbora 1995., kada je Tomac Graniću i Radiću u slučaju da SDP dobije izbore ponudio ministarska mjesta.