Novi list: 1. 9. 1999.

 

DESNICA U ZAGREBU I ŠIRE

ZAGREB - Na hrvatskoj političkoj sceni javlja se zanimljiva situacija. Naime, neke stranke hrvatska javnost, možda zavarana medijskom slikom, doživljava desnima, što njihove vođe, čak i ljutito, odbijaju. Među njima se svojim značajem izdvajaju HSP 1861., te NDS i HPS. Budući da su čak dvije od njih formirane nakon posljednjih izbora, zanimljivo je vidjeti kako procjenjuju svoju snagu u Zagrebu i Hrvatskoj.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861., smatra kako je podjela na ljevicu, desnicu i centar ionako stvar prošlosti, jer je u modernoj politici jako teško povući crtu na razmeđi starih ideologija. No, u svakom slučaju, sebe, ni svoju stranku ne smatra desnima. Paragini pravaši, po riječima predsjednika, od 1993. godine djeluju u ilegali - mediji ih bojkotiraju.

"Onaj fašist Đapić, smeće hrvatske političke scene, ima više prostora na HTV-u od lažne oporbe", kaže, kao i uvijek oštri Paraga. "Ukoliko bi naša stranka bila praćena kao neke druge, recimo HSU, bivšeg jugoambasadora Rudolfa Mažurana, ASH, bivšeg jugokomunista Silvija Degena, ili SRP, bivšeg jugosatrapa Stipe Šuvara, dobili bismo značajnu potporu javnosti. No, ovo je i njihova vlast, zato su tako i praćeni, za razliku od HSP-a 1861.", tvrdi Paraga.

On je uvjeren da bi njegova stranka u slučaju "izlaska iz ilegale" veliki broj ljudi digla iz letargije i beznađa. Usput, predsjednik HSP-a 1861. podsjeća da je upravo on još prije nekoliko godina, sudu u Haagu prijavio predsjednika države, Franju Tuđmana, "na osnovi čega se se sad i diže optužnica". (...).

Jasmin KLARIĆ