Zadarski list: 2. 9. 1999.

 

Priopćenje Hrvatske stranke prava 1861.

"Napad na efendiju Ševka Omerbašića režirala je aktualna hrvatska vlast"

Hrvatska stranka prava 1861 i predsjednik g. Dobroslav Paraga najoštrije osuđuju napad na dostojanstvo i slobodu mirnog življenja i djelovanja predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Ševke efendije Omerbašića.

U priopćenju koje su objavi mediji od 29. 8. 1999., da je izvršen napad na stan predsjednika Mešihata Islamske vjerske zajednice u Hrvatskoj, muftije Ševke efendije Omerbašića, u noći s petka na subotu, 27. na 28. kolovoza, kojom je prilikom razbijen prozor na obiteljskom stanu efendije Omerbašića u vrijeme kada je efendija Omerbašić bio odsutan iz stana u Koranskoj ulici 1/a u Zagrebu. U stanu je boravila supruga efendije Omerbašića, koja je taj napad doživjela, da bi joj nakon toga bile upućivane razne uvrede od napadača.

Hrvatska stranka prava 1861 i predsjednik g. Dobroslav Paraga smatraju da je taj napad dobro organiziran od postojeće vlasti u svrhu zastrašivanja Bošnjaka-Muslimana u Hrvatskoj, a u kontekstu najnovijih zbivanja između političke nestabilnosti režima u RH i BiH, te srdžbe na zahtjev za izručenje Tute Međunarodnom sudu u Haagu. Ne radi se o nikakvu vandalizmu kako to priopćuje glasnogovornik MUP-a Slavko Rako, već se radi o smišljenom i organiziranom napadu na imovinu, obitelj i čelnika Islamske vjerske zajednice, Bošnjaka-muslimana s ciljem nametanja straha i pokornosti koji vladajući režim dnevno provodi u Hrvatskoj.

Naime, poznato je da takav scenarij u Hrvatskoj na liniji bratoubilačkog rata traje već od 1992. godine, što djeluje zaprepaščujuće u odnosima između RH i BiH i Međunarodne zajednice. Dakle, to je još jedan od tisućitih dokaza da pravni sustav u RH ne djeluje, da vlada diktatura režima HDZ-a.

Stoga, Hrvatska stranka prava 1861 i predsjednik g. Dobroslav Paraga najodlučnije zahtjevaju da se napadači izvedu pred sud i da se najoštrije kazne.

Dragutin Horvat

Ured za odnose s javnošću HSP 1861