“Večernji list", Zagreb

"Novi list", Rijeka i

"Vjesnik”, Zagreb

Zagreb, 8. rujna 1999.

Vinko Sindičić bio je "emigrant" u inozemstvu, a istovremeno i agent jugoslavenske UDB-e

U smislu članka 35. Zakona o javnom priopćavanju izvolite objaviti ispravak krivih navoda Vinka Sindičića koje je dao kao odgovor na tiskovnu konferenciju HSP 1861 od 6. kolovoza 1999. godine.

HSP 1861 i Dobroslav Paraga ostaju u cijelosti pri svojoj izjavi i podnijetoj kaznenoj prijavi, da postoji čvrsta, osnovana sumnja, da je Vinko Sindičić počinitelj trostrukog ubojstva, da je ubio Stipu Ševu, njegovu suprugu Tatjanu Ševo i kćerku Rossemariju Baharić u noći 24. na 25. kolovoz 1972. godine u Italiji, Fiorentina, San Dona Di Piave u blizini vojarne “Tombolan Fava” gdje je smješten peti artiljerijski raketni puk talijanskih oružanih snaga (udaljen od mjesta zločina oko pet stotina metara).

O tom zločinačkom činu postoje brojni dokazi, a ima i živih svjedoka.

Sindičić u svom pismenom demantiju, tvrdi neistinu, da njega talijansko pravosuđe nije sumnjičilo za ubojstvo obitelji Stipe Ševo, člana Hrvatskog revolucionarnog bratstva, ubijenog s obitelji u ljetovalištu pokraj Venecije. Sindičićeva tvrdnja da talijanske vlasti nisu tražile njegovo izručenje je laž i obmanjivanje javnosti i pravosudnih organa.

Istina je, da je Vinko Sindičić bio s jedne strane kao "emigrant" u inozemstvu, a istovremeno bio je i agent jugoslavenske UDB-e. Naime, talijanska obaviještajna služba DID nije se ni časa dvoumila da iza ovog potresnog zločina ne stoji nitko drugi nego UDB-a.

Ne osvrćući se na UDBINE podvale, Talijanske vlasti su ubrzo, uz pomoć informacija iz Njemačke, ušle u trag zločincu. “Šef kriminalističke policije za Veneciju, dr.Salvatore Barba zatražio je od jugoslavenskih vlasti da talijanski organi ispitaju Vinka Sindičića”. ”Riječki je Okružni sud odbio taj zahtjev“. ”Izjavili su da se Vinko Sindičić već od 20. kolovoza 72. nalazi kod svoje majke u Opatiji “. ”Tvrdili su da je došao u posjet i da ima čvrsti alibi, željezničku kartu izdanu 19. kolovoza 72. u San Dona di Piave s kojom je doputovao”. ”Time je krug istrage bio zatvoren”, tvrdi se u priopćenju dr.Salvatore Barba. Zatim se dalje kaže: ”Talijani su znali, što znači kad jedna policijska država odjednom uzme u zaštitu političkog emigranta”. Znači da je dotični agent provokator dotične države u redovima političke emigracije.

Talijanske vlasti provele su kompletan istražno-kriminalistički postupak, ali nisu mogle doći do osumnjičenog Vinka Sindičića koji je u emigraciji bio pod zaštitom jugoslavenske UDB-e.

Istina je da se je Sindičić podmuklo, gotovo neočekivano i iznenadno ugurao obitelji Ševo dana 18. VIII. 72. u osobni automobil, bez najave, kada je obitelj Ševo krenula na godišnji odmor iz Njemačke u Italiju.

Obitelj Ševo, a s njima i Vinko Sindićić, 18. VIII. 1972.,su doputovali u Italiju u mjesto San Dona di Piave gdje su se smjestili u “Bar Restorante Centrale”. U sobu broj 2., smjestila se obitelj Ševo a u sobu broj 3. smjestio se Vinko Sindičić, ali samo za jednu noć, pod izgovorom da se mora sastati sa svojim roditeljima u Trstu, jer da njih nije vidio već više godina. Naime, s takvom pričom je on krenuo iz Stuttgarta za Italiju.

Sindičićeva se konstrukcija laži brzo otkrila, rekao je da se s roditeljima sastaje u Trstu, a zatim je već 20. VIII. 1972.g. bio kod svoje majke u Opatiji prema izvješću Okružnog suda Rijeka.

Sve postaje jasno kada se sagleda, da je kao dugogodišnji emigrant i član najopasnijih antijugoslavenskih organizacija mogao godinama šetati po inozemstvu, a zatim se nesmetano vraćati u Jugoslaviju? Ili je možda bio suđen zbog pripadnosti takozvanoj antijugoslavenskoj terorističkoj ustaškoj organizaciji, ali javnost za to ne zna do dana današnjeg.

Istina može biti samo jedna, da postoji osnovana sumnja, da je Vinko Sindičić bio osoba sa zadaćom emigranta i agenta UDB-e, koja je imala zadatak likvidaciju istinskih emigranata-prognanika iz bivše Jugoslavije.

HSP 1861 i Dobroslav Paraga,ovim putem žele upoznati javnost o istini koja se stavlja na teret Vinku Sindičiću, te o njegovoj osumnjičenosti u zemlji i izvan zemlje. Isto tako poručujemo, da nećemo odustati od označavanja vinovnika zločinačkih djela.

Ured za odnose s javnošću

Dragutin Horvat