Vjesnik: 8. 9. 1999.

Urušava se zid prema Haagu

Die Presse

"Zaprijetivši uvođenjem gospodarskih sankcija, Ujedinjeni narodi potaknuli su Zagreb na pokretanje postupka za izručenje možebitnog ratnog zločinca Mladena Naletilića haaškom sudu. Registar njegovih grijeha je dug: 1992. 'Tuta' Naletilić, koji ponosno ističe da je po zanimanju 'revolucionar' ubio je zajedno sa svojim suborcem Štelom Martinovićem zapovjednika dragovoljačke vojske bosanskih Hrvata HOS Blaža Kraljevića. (...)

Nakon toga 'Tuta' je od oslobođenih zatvorenika sastavio dragovoljačke brigade i krenuo s njima na jug Bosne. U okolici Mostara vodio je krvavi istrebljivački rat protiv muslimanskog civilnog stanovništva. Zbog tih zločina haaški sud podigao je protiv njega optužnicu. Nakon završetka 'rata u ratu' - bosanski Hrvati ratovali su u srednjoj Bosni i u Hercegovini protiv bosanskih Muslimana dok je u ostatku zemlje bjesnio rat Srba protiv Muslimana - 'Tuta' je ostao u zemlji: organizirao je mostarsku mafiju, uspostavio nadzor nad trgovinom drogom, riješio se protivnika; zbog tih su kaznenih djela on i Martinović izvedeni pred hrvatske sudove. Doduše. 'Tutu' nije bilo moguće uhititi: liječnici potvrđuju da su njegova pluća slaba te da ima srčanu manu, te je Hrvatska zato i odbila haaški zahtjev za njegovim izručenjem. Promatrači, koji su nedavno vidjeli 53-godišnjeg strastvenog pušača nisu otkrili nikakve tragove bolesti. Naprotiv, uporno kruže glasine da hrvatsko vodstvo možda strahuje od 'Tutina' razvezanog jezika.

U haaškoj optužnici stoji da je Naletilić provodio politiku protiv bosanskih Muslimana, oblikovanu u Zagrebu. Njegovo priznanje te postavke predstavljao bi argument u prilog podizanju optužnice protiv predsjednika Franje Tuđmana. (...)

Den Haag je od Vijeća sigurnosti zatražio da Zagreb potakne na suradnju prijetnjom sankcijama. (...) Den Haag ne traži samo 'Tutu' već i dokumente o hrvatskim vojnim operacijama, usmjerenim na ponovno zauzimanje područja koja su Srbi zaposjeli još 1991., protjeravši hrvatsko stanovništvo: riječ je o zapadnoj Slavoniji i o krajini. Prilikom ponovnog zauzimanja krajine 1995. navodno je došlo do teških hrvatskih zločina nad srpskim civilima. I ti bi dokumenti mogli sadržavati naznake o upletenosti hrvatskog vodstva", napominje na kraju izvješća Irene Miller.