Vjesnik: 10. 9. 1999.

 

Paraga traži kazneni progon Đapića i zabranu političkog rada

ZAGREB, 9. rujna -- Ocjenjujući da je Anto Đapić svojim nastupom u Osijeku pozvao na vojni udar i tako počinio kazneno djelo veleizdaje, predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga zatražio je u četvrtak na konferenciji za novinare kazneni progon Đapića i zabranu njegova političkog djelovanja.

Paraga smatra da Đapićev poziv na vojni udar nije slučajan, jer je 1993. u ime HDZ-a izvršio stranački udar na HSP, nakon kojeg je na političkoj sceni ostala samo "poslušna Tuđmanova oporba".

Ne štedeći riječi o Đapiću kao "lutki na koncu i HDZ-ovu klonu", Paraga je naglasio da se zbog Đapićevih pohoda na Knin i Vukovar, prijetnji riječkom gradonačelniku te nacističkih pozdrava i crnih košulja članova njegove stranke, u stranim medijima govori o "buđenju fašizma u Hrvatskoj". Istaknuvši da je u SAD-u sve spremno za uvođenje sankcija Hrvatskoj, Paraga je rekao da je "došlo vrijeme za naplatu zloporabe vlasti, katastrofalnih Tuđmanovih procjena, neprocesuiranja zločinaca i pogrešne politike prema BiH".

Dodao je da je Đapićev poziv izrazito opasan, jer je upućen vojsci u kojoj se nalaze pojedinci koje sumnjiči Haag, a koji su "u strahu za svoju slobodu spremni na sve". (Hina)