Zadarski list: 10. 9. 1999.

 

PARAGA ZATRAŽIO KAZNENI PROGON ĐAPIĆA I ZABRANU NJEGOVOG DJELOVANJA

ZAGREB, 9. rujna (Hina) - Ocjenjujući da je Anto Đapić svojim nastupom u Osijeku otvoreno pozvao vojsku na vojni udar i tako počinio kazneno djelo veleizdaje, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861, Dobroslav Paraga, zatražio je na današnjoj konferenciji za novinare kazneni progon Đapića i zabranu njegovog političkog djelovanja.

Paraga smatra da Đapićev poziv na vojni udar nije slučajan jer je 1993., u ime HDZ-a, izvršio stranački udar na HSP nakon kojega je na političkoj sceni ostala samo "poslušna Tuđmanova oporba".

Ne štedeći riječi o Đapiću kao "lutki na koncu, Pinocchiju" i HDZ-ovu klonu", Paraga je naglasio kako se zbog Đapićevih "pohoda" na Knin i Vukovar, prijetnji riječkom gradonačelniku, te nacističkih pozdrava i crnih košulja članova njegove stranke, u stranim medijima govori o "buđenju fašizma u Hrvatskoj".

Istaknuvši kako je u SAD-u sve spremno za uvođenje sankcija Hrvatskoj, Paraga je rekao kako je "došlo vrijeme za naplatu zloporabe vlasti, katastrofalnih Tuđmanovih procjena, neprocesuiranja zločinaca te pogrešne politike prema Bosni iHercegovini".

Đapićev je nastup ocijenio kao udar na ustavno-pravni poredak koji za posljedicu može imati "izoliranje Hrvatske od svijeta", odnosno "stavljanje Hrvatske pod protektorat". Istaknuo kako je Đapićev poziv izrazito opasan jer je upućen vojsci u kojoj se nalaze pojedinci koje sumnjiči Haag, a koji su, po Paraginim riječima, u strahu za svoju slobodu, spremni na sve.

"Instrumentalizirajući Đapića, vlast želi radikalizirati hrvatsku javnost u odnosu na Haaški sud i međunarodnu zajednicu", tvrdi Paraga, te se pita "zbog čega je hrvatska vlast sudbinu Hrvatske vezala uz Mladena Naletilića Tutu i pojedince iz Hrvatske vojske koje Haaški sud sumnjiči za zločine počinjene u 'Bljesku' i 'Oluji"'.