Večernji list: 15. 9. 1999.

DUBROVAČKI HSP 1861.

Kada prodaja gradskih zidina

DUBROVNIK - Predloženi izborni zakon neprimjeren je, a izborne jedinice neprirodne, pa će i nakon izbora sve ostati isto samo će se agonija produžiti - rekla je na jučerašnjoj konferencij i za novinare dubrovačkog HSP-a 1861. Ana Bašić. HSP-ovci smatraju kako su nevladine udruge morale napraviti široku anketu među građanima kako bi se na temelju toga izabrao pravi i demokratski izborni model.

Ustvrdivši da demokracije u Hrvatskoj nema, Bašićeva je rekla kako se zbog toga i postavljaju pitanja teritorija i suvreniteta RH nad Klekom, gdje se poziva na zakon donesen u doba totalitarizma 1974. godine, a ne pita se narod. Ona je rekla kako u tom pitanju nije problem o pritiscima izvana već o našoj lošoj vanjskoj politici, čime HDZ gubi jedinu pozitivnu točku svoga programa, državotvornost.

Osvrnuvši se na nedavnu najavu Grada Dubrovnika da želi prodati udio u Zračnoj luci, pitala je također je li nakon Dubrovačke banke, hotela, Atlasa i Zračne luke na redu i prodaja gradskih zidina. (mr)

  Slobodna Dalmacija: 15. 9. 1999.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE HSP-a 1861

Neprirodne izborne jedinice

Članovi stranke smatraju da je Dubrovačko-neretvanska županija pokusni kunić plasmana izbornog zakona i rezultata izbora

Članovi Hrvatske stranke prava 1861 Dubrovačko-neretvanske županije u utorak su u Dubrovniku održali konferenciju za novinare o temi "kvazidemokracije vladajućih stranaka". Uz Anu Bašić iz Ureda HSP-a 1861 za odnose s javnošću, konferenciji za novinare su nazočni i predsjednik dubrovačke podružnice stranke Tomislav Mladinov te Petar Brzica iz lapadskog Odbora HSP-a 1861.

Članovi stranke smatraju da je Dubrovačko-neretvanska županija pokusni kunić plasmana izbornog zakona i rezultata izbora, navodeći, kako kaže Ana Bašić, da one stranke koje budu radile program na državnoj razini na predstojećim izborima neće dobiti niti jedan glas.

- Stvaraju se neprirodne izborne jedinice. Trebalo bi provesti anketu među građanima jesu li za takav izborni zakon, koji se već unaprijed tretira važećim, ili nisu - rekla je među ostalim Ana Bašić napominjući kako je prava demokracija - izborna demokracija.

Što se tiče poluotoka Kleka, Ana Bašić napomenula je kako se vladajuće strukture pozivaju na zakon iz 1974. kada je vladao totalirizam. U HSP-u 1861 također smatraju kako je prodajom dijela zračne luke završeno otuđenje imovine Grada Dubrovnika i da je ostalo još samo prodati stari dio grada.