"Jutarnji list" Zagreb

n/ glavnog urednika

g. Tomislava Wrussa

 

Zagreb, 16. 9. 1999.

 

Temeljem članka 31. i 35. Zakona o javnom priopćavanju (NN 83/96) izvolite objaviti ispravak informacije koja je objavljena u "Jutarnjem listu" od 9. rujna 1999. godine na strani 6. pod naslovom: "HDZ brani Naletilića zato što se boji ulaska Hrvatske u EU", čiji je autor Davor Butković.

G. Davor Butković, zamjenik glavnog urednika "Jutarnjeg lista" u podnaslovu: "Tuta nije simbol rata u RH", pored ostalog je napisao: "Kada je pak, riječ o stalnom rezervnom igraču nekih frakcija unutar HDZ-a, predsjedniku HSP-a Đapiću, njegov poziv na vojni udar ne bi trebalo shvatiti nimalo ozbiljnije od drukčije intoniranih ali podjednako neodgovornih i nevažnih izjava Đapićeva predšasnika Parage, da je sadašnja vlast adekvatno reagirala na Đapićeve pozive vojsci".

Pouke i nekakve usporedbe u "katedri" "Jutarnjeg lista" iz pera novinara i zamjenika glavnog urednika g. Butkovića nisu ukusne i obična su podmetanja kakva su već od ranijih godina poznata što se tiče blaćenja g. Dobroslava Parage predsjednika HSP (HSP 1861). G. Butković je u svom političkom komentaru pobrkao "svjetla na semaforu, ne prepoznaje boje", pa je tako pobrkao i vrijeme zbivanja iz 1991. i 1992. godine kada je njegove insinuacije zapisao 1991. godine u "Globusu" u vezi pada Vukovara za što je bio odgovoran vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman. Rat i masovna ubijanja nisu igre g. Butkoviću, jer su tada u Vukovaru stradali nevini civili i djeca, pa je svatko a ne samo g. Dobroslav Paraga morao i trebao prozvati i pozvati vrhovnog zapovjednika Tuđmana da se Vukovar mora obraniti od krvnika Miloševića i njegove Jugokomunističke bande. Stoga je i g. Paraga imao pravo prozvati i pozvati vrhovnog zapovjednika Franju Tuđmana na obranu Vukovara, jer se u takvim područjima branila cijela Hrvatska.

Gospodin Butković je baš u to vrijeme pokazao svoj malicioznost i pridružio se optužbi protiv g. Dobroslava Parage, tadašnjeg predsjednika HSP-a. Tada je g. Butković bio podanik g. Hrvoja Šarinića, a danas je podanik Mate Granića. Naime, Butkovićeva malicioznost prema Dobroslavu Paragi datira već od 1988. godine, kada je, posjetio D. Paragu u stanu njegovih roditelja i zatražio s njim ekskluzivan razgovor s obećanjem da će ga objaviti u tjedniku "Danas" s fotografijom. Povod za taj intervju bio je poziv za audijenciju g. Parage upriličen od Njemačkog saveznog predsjednika. To obećanje nije g. Butković ispoštovao, nije nikada objavio taj razgovor, a vjerojatno je i došao na razgovor po nečijem zadatku!?

G. Davor Butković, novinar, zamjenik glavnog urednika "Jutarnjeg lista" i politički komentator paradoksalan je u svojim usporedbama kada uspoređuje Paragu s Đapićem, ta njegova nastranost i besmislenost sliči samo njemu, on zlouporabljuje tisak.

G. Butkoviću bi bilo dobro da njegove usporedbe nekoga s nekim dobro prouči prije nego što takvu informaciju ili komentar upućuje javnosti putem tiska. Osim toga, valja novinara Butkovića upozoriti i na izjavu Semijon Mogiljevića, koji tvrdi, da je novinar koji o njemu piše D. Butković "mafijaš i diler drogom" što je objavljeno u "Jutarnjem listu" 9.9.1999. na strani 7. Neka se zamisli što znači biti oklevetan bez prava na odgovor.

G. Butkovića podsjećamo, da je HSP 1861 08. 09. 1998. godine reagirala na informaciju kako je Mogiljević dobio hrvatsku putovnicu (putovnice), ali to reagiranje nije objavio "Jutarnji list" iako je proteklo više od godinu dana.

Ured za odnose s javnošću HSP 1861

Dragutin Horvat