Vjesnik: 16. 9. 1999.

Sindičić tužio Paragu i Hinu

ZAGREB, 15. rujna - Na Općinskom sudu u Zagrebu, u srijedu je trebala započeti rasprava u postupku koji je tužbom prntiv Dobroslava Parage predsjednika HSP-a 1861 i Hine, podnio Vinko Sindičić, koji se trenutačno nalazi u Okružnom zatvoru, no sudac Damir Piršlin-Krbavski razdvojio je postupak i odgodio onaj u kojem je tužen Paraga, za 29. listopada ove godine.

Naime, zastupnica tužitelja, odvjetnica Suzana Ristić, rekla je kako je zastupanje Sindičića preuzeo odvjetnički ured Zdenka Haramije tek dan ranije, te da joj sud dozvoli osam dana za ispravku tužbenog zahtjeva. Paragin branitelj, odvjetnik Branko Šerić rekao je kako je u tužbi riječ o promašenoj pasivnoj legitimaciji, odnosno, da je tužitelj počinio grešku u navođenju funkcije, jer je Paragu označio kao glavnog urednika Hine, te nekih publikacija.

Na upit suca, Paraga je odgovorio da nije glavni urednik ni nakladnik bilo kojih novina, publikacija, ili bilo kojeg medija.

Sindičić je tužbu podnio zbog priopćenja predsjednika HSP-a 1861, izdanog na konferenciji za novinare održanoj 6. kolovoza 1999. godine, kojeg je potom u cijelosti, kako stoji u tužbi, prenijela i objavila Hina, između ostalog i na teletext HRT-a.

U priopćenju se navelo, a Hina je objavila: "HSP 1861 podnijela je kaznenu prijavu protiv Vinka Sindičića i time pred javnošću otvaramo dosje star 27 godina, o trostrukom ubojstvu obitelji Stipe Ševo, člana Hrvatskog revolucionarnog bratstva, u ljetovalištu kod Venecije.

Za to je ubojstvo talijansko pravosuđe 1972. godine sumnjičilo Sindičića, ali ga tadašnje Jugoslavenske vlasti nisu izručile".

Hina je dalje objavila Paragino priopćenje: "Ministar pravosuđa RH trebao bi od talijanskog suda zatražiti sve dokumente o trostrukom ubojstvu, a ako do toga ne dođe HSP 1861 potražit će pravdu u međunarodnim institucijama, budući da se takvi događaji ne mogu rješavati zaboravom".

"Nije točno da me talijansko pravosuđe sumnjičilo kao počinitelja, već sam, kao i mnogi drugi, dao iskaz u svojstvu svjedoka. Također, ne stoje ni tvrdnje da su talijanske vlasti ikada od bilo koga tražile moje izručenje, pa kao dokazni prijedlog predlažem da se napravi uvid u arhiv HSP-a 1861, uvid u arhivu Hine te da se saslušaju tuženi, svjedoci i da se napravi uvid u relevantnu dokumentaciju", naveo je Sindičić u tužbi.

Nadalje, Sindičić je prije podizanja tužbe Paragi i Hini dostavio ispravak, no oni ga, kako se navodi u tužbi, nisu objavili.

Za sljedeće zakazano ročište pozvat će se Sindičić, a zastupnik tužitelja će promijeniti tužbeni zahtjev.

"Odazvao sam se jer poštujem Sud, ali moram reći da bi volio da se postupak završi što prije, jer dolaze izbori i biti ću zauzet 24 sata na dan", izjavio je Paraga.

Božidar Trkulja

   Jutarnji list: 16. 9. 1999.

Vinko Sindičić tuži predsjednika HSP-a 1861 i državnu izvještajnu agenciju

Suđenje Paragi i Hini odgođeno jer tužitelj Sindičić nije došao iz zatvora

ZAGREB - Zbog nedolaska privatnog tužitelja Vinka Sindičića, koji se nalazi u Okružnom zatvoru Remetinec, jučer je odgođeno ročište u postupku koji vodi protiv Dobroslava Parage, predsjednika HSP-a 1861., i Hine radi objavljivanja ispravka informacije.

U tužbi, koju je Sindičić sam napisao, stoji kako je Paraga na konferenciji za novinare 6. kolovoza 1999. izdao priopćenje koje je prenijela Hina, a koje je objavljeno i na teletextu HRT-a. U tom priopćenju stoji: "HSP 1861. podnijela je kaznenu prijavu protiv Vinka Sindičića. Time je pred javnošću otvoren dosje star 27 godina o trostrukom ubojstvu obitelji Stipe Ševe, člana Hrvatskog revolucionarnog bratstva, u ljetovalištu pokraj Venecije. Talijansko je pravosuđe sumnjičilo Sindičića, ali ga tadašnje jugoslavenske vlasti nisu izručile".

Sindičić tvrdi kako nije točno da ga je talijansko pravosuđe sumnjičilo kao počinitelja, nego da je samo kao svjedok dao iskaz u vezi s trostrukim ubojstvom, a niti su talijanske vlasti, pogotovo ne od Jugoslavije, tražile njegovo izručenje. Stoga su, tvrdi, Paraga i Hina dužni pod prijetnjom prisile objaviti ispravke o svom trošku čim to budu prvi put mogli učiniti.

No, Paragin zastupnik Branko Šerić u odgovoru na tužbu istaknuo je prigovor zbog promašene pasivne legitimacije s obzirom na sadržaj odredbi Zakona o javnom priopćavanju.

- Ispravak informacije stvar je glavnog urednika, a Paraga nije glavni urednik Hine, niti ijednog medija, kao što nije ni predstavnik nakladnika novina. Zato je tužbeni zahtjev neutemeljen - rekao je odvjetnik Šerić. Zamjenica Sindičićeva opunomoćenika Zdenka Haramije odgovorila je kako je tužitelj tek dan prije ročišta uzeo zastupnika, a da ona nema ovlaštenje za izmjenu tužbe bez savjetovanja sa Sindičićem ili odvjetnikom Haramijom. Zamjenica zastupnika Suzana Ristić zamolila je za rok od osam dana kako bi preinačili tužbu, što je sudac Damir Prišlin Krbavski odbio te odlučio da se postupak protiv Parage vodi odvojeno od postupka protiv Hine. Tužitelj Sindičić dobio je rok od osam dana kako bi dokazao činjenice iz tužbe.

S. Mikolčević

Dobroslav Paraga: Ne odgovara mi odugovlačenje tog postupka

Odazvao sam raspravi jer poštujem sud, ali želim i sudu i sucu istaknuti kako su svi Sindičićevi navodi u tužbi nastupili na osnovu priopćenja povodom kaznene prijave zbog ubojstva obitelji Ševo. Ne odgovara mi odugovlačenje ovoga postupka, jer budući sam predsjednik stranke, a uskoro su izbori, biti ću stalno zauzet i neću moći prisutvovati ročištima, rekao je jučer sucu Dobroslav Paraga. (S. M.)

 

  Slobodna Dalmacija: 16. 9. 1999.

ZAGREB: POVODOM TUŽBE VINKA SINDIČIĆA

Razdvojeni postupci protiv Dobroslava Parage i Hine

Vinko Sindičić je tužio Dobroslava Paragu zbog priopćenja koje je izdao na konferenciji za novinare, a koje je Hina u cijelosti prenijela

ZAGREB - Sudac zagrebačkog Općinskog suda Damir Piršlin Krbavski razdvojio je u srijedu postupke u povodu tužbe Vinka Sindičića protiv Dobroslava Parage i Hine, te ročište u kome se kako tuženi pojavljuje predsjednik HSP-a 1861. sazvao za 29. listopada. Paraga je istaknuo kako bi volio da se postupak što prije završi jer idu izbori pa će on tada "biti zauzet 24 sata dnevno".

Sindičić je tužio Paragu zbog priopćenja koje je ovaj izdao na tiskovnoj konferenciji 6. kolovoza ove godine, a koje je u cijelosti prenijela Hina. U njemu stoji: "HSP 1861. je podnijela kaznenu prijavu protiv Vinka Sindičića, i time pred javnošću otvaramo dosje star 27 godina o trostrukom ubojstvu obitelji Stipe Ševe, člana Hrvatskog revolucionarnog bratstva, u ljetovalištu kod Venecije. Za to je ubojstvo talijansko pravosuđe 1972. sumnjičilo Sindičića ali ga tadašnje jugoslavenske vlasti nisu izručile. Ministar pravosuđa RH trebao bi od talijanskog suda zatražiti sve dokumente o trostrukom ubojstvu. Ako do toga ne dođe, HSP 1861. će potražiti pravdu u međunarodnim institucijama, budući da se takvi događaji ne mogu rješavati zaboravom. Sindičić se očitovao kako nije točno da ga je talijansko pravosuđe sumnjičilo za navedeno djelo, već je tada ispitan u svojstu svjedoka, kao i druge osobe. Tužitelj je prije podizanja tužbe poslao ispravak navedenog priopćenja Paragi i Hini, ali navedeni to nisu objavili.

I. Došen

  Novi list: 16. 9. 1999.

SINDIČIĆ PROTIV PARAGE I HINE

Sindičić pogriješio u Paraginoj funkciji

ZAGREB - Nakon što je predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga na konferenciji za novinare 6. kolovoza izjavio kako je njegova stranka podnijela kaznenu prijavu protiv Vinka Sidičića zbog trostrukog ubojstva obitelji Stipe Ševe, Sindičić je tražeći ispravak na Općinskom sudu podnio tužbu protiv Parage i Hine koja je priopćenje u cijelosti prenijela. No, sudski postupak što je jučer započeo kod suca Damira Prišlina Krbavskog nije daleko odmakao.

Na jučerašnjoj raspravi sudac Damir Prišlin Krbavski donio je odluku o razdvajanju parnice. Zasebno će se voditi parnica protiv Hine, a zasebno protiv Dobroslava Parage. Naime, HSP 1861 podnijela je kaznenu prijavu protiv Sindičića zbog trostrukog ubojstva obitelji Stipe Ševe, člana Hrvatskog revolucionarnog bratstva u ljetovalištu pored Venecije 1972. godine. Sindičić tvrdi da ga talijansko pravosuđe nije sumnjičilo kao počinitelja, već je u vezi tog ubojstva dao iskaz kao svjedok. Kako Paraga i Hina nisu objavili ispravak, Sindičić ih je tužio s namjerom da ishodi ispravku po članu 36. Zakona o javnom priopćavanju.

Pravni zastupnik Dobroslava Parage Branko Šerić prigovorio je zbog promašene pasivne legitimacije tj. zbog greške u navođenju funkcije. Prema njegovim riječima, tužitelj je naveo Dobroslava Paragu kao urednika Hine, što nije točno.

V. CVOK

 

   Večernji list: 16. 9. 1999.

ZAGREB RAZDVOJENI POSTUPCI PROTIV PARAGE

Na zagrebačkom Općinskom sudu jučer je održano prvo ročište na temelju tužbe Vinka Sindičića protiv predsjednika HSP-a 1861 Dobroslava Parage i Hine, koja je prenijela Paragine izjave na konferenciji za novinare 6. kolovoza da je talijansko pravosuđe 1972. sumnjičilo Sindičića za ubojstvo obitelji Stipe Ševe, ali da ga tadašnje jugoslavenske vlasti nisu izručile.

Odlukom suca jučer su parnice razdvojene, tako da će se zasebno voditi postupak u predmetu protiv Dobroslava Parage. (H)