SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

 

Zagreb, 21. rujna 1999.

G. Dražen Budiša uporno i bjesomučno sam sebi skače u usta. Najnovji njegov ispad u "Jutarnjem listu" odnosi se na njegov neuspio pokušaj zaštite lika i djela F. Tuđmana, kroz tvrdnju da je dodjela najviših odličja dragovoljaca HVO-a Tuđmanu i Tuti provokacija prema hrvatskom narodu i državi.

G. Budiša je zadnja osoba koja bi smjela na takav način reagirati. Upravo je on taj koji je pred uglednim članovima Senata i Predstavničkog doma Kongresa SAD-a u ljeto 1993., u vrijeme najžešćeg sukoba HVO-a i vladinih postrojbi BiH zagovarao ispravnost Tuđmanove diobe BiH, upravo je on odbio poziv Hrvata BiH za Sabor Hrvata BiH 5.veljače 1994. godine u Sarajevu, jer je otišao na Sabor HDZ-a Herceg Bosne pod predsjedanjem G. Šuška i Mate Bobana u Livnu, upravo je on sjedio u vladi u vrijeme trgovanja hrvatskim i BiH područjima 1991-1992. godine, upravo je on osoba koja je s Šuškom, Bobanom, Kordićem, Šoljićem itd održavala tajne i javne kontakte u hotelu Intercontinental u Zagrebu ili pod svodovima svog doma.

Sada braniti Tuđmana od Tute, jednako je nepošteno i licemjerno kao i negirati gornje činjenice i stvarnost da su Tuđman, Tuta i Budiša dugo i predugo funkcionirali kao jedan jedinstveni uhodani tim protiv RH i BiH.

No, možda razlog Budišinoj izjavi leži ipak u činjenici da su dragovoljci HVO-a dodijelivši odličja Tuđmanu i Tuti zaboravili na Budišu.

Predsjednik HSP 1861

Dobroslav Paraga