Globus: 24. 9. 1999.

JE LI ANTO ĐAPIĆ LAŽNI MAGISTAR

Dobroslav Paraga: Anto Đapić prepisao je magistarski rad od svoga mentora Borisa Kandarea!

Bivše stranačke kolege Dobroslav Paraga i Anto Đapić, svoje će pravaške razmirice, možda, uskoro nastaviti na sudu. Paraga je, naime, najavio tužbu protiv predsjednika HSP-a Županijskom sudu u Zagrebu zbog njegova magistarskog rada za koji tvrdi da je najobičniji plagijat!

Đapić je, inače, svoj magistarski rad svojedobno prijavio kod dr. Borisa Kandarea, također člana HSP-a, koji je Đapiću formalno podređen u stranci, a obranio ga je u sklopu Postdiplomskog studija Pravo mora u Splitu. Tema Đapićeva magisterija bila je "Pravna sredstva kod pobijanja arbitražnih odluka".

Kako je izjavio za "Globus", Paragu je zaprepastila činjenica da se Đapić upustio u plagiranje drugog autora, i to upravo Borisa Kandarea, vlastitog mentora za magisterij!

Kandareova knjiga koju je, kako tvrdi Paraga, Đapić od riječi do riječi prepisao, nosi naziv "Pobijanje arbitražne odluke", i objavljena je 1992. Paraga navodi da je Đapićevo plagiranje vlastitoga stranačkog kolege ne samo pravni i politički skandal nego i kazneno djelo, jer mu pribavlja neimovinsku korist, odnosno stjecanje magistarske titule, djelo je iskorištavanja položaja i ovlasti, odnosno pribavljanje i preinačavanje isprave.

U poslu pribavljanja lažnog Đapićeva magisterija sudjelovao je, kaže Paraga, ne samo on nego i sam dr. Boris Kandare. Epilog Paragina otkrića očekuje se uskoro u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, koje bi trebalo donijeti pravorijek o ovom nesvakidašnjem skandalu u znanstvenim krugovima.

Piše Gordan Malić