SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

 

Zagreb, 25. rujna 1999.

Na tiskovnoj konferenciji ASH g. Silvije Degen pomahnitao je, možda i opravdano, s obzirom na stravičan zločin na Općinskom sudu u Zagrebu, pa je vjerojatno gubeći prisutnost duha učinio verbalni zločin izjavivši da je "najstrašnije kada zatvorenici dođu na vlast, tako je bilo i 1945. godine i tada se vlast ignorantski odnosila prema pravosuđu". G. Degen bi prije svega trebao biti obziran prema sebi i sudačkoj obitelji iz koje je potekao i koja je do zadnjeg daha servisirala te zatvorenike iz 1945. godine, čak i onda kada je trebalo izricati smrtne presude političkim protivnicima u bivšoj Jugoslaviji.

G. Degen, koji se nije javno suprotstavio nijednom političkom progonu u bivšoj Jugoslaviji, i sam je sudjelovao u proizvodnji političkih zatvorenika poput tamničara, doduše, bez zatvorskih ključeva, ali je kao odvjetnik i član SKJ, odlično znao gdje, kada i kome treba predati povjerljivu informaciju, kojom se je odlazilo u zatvor ili kupovao položaj i karijera u Partiji.

Uzgred, g. Degena podsjećamo da su niz ljudi poput češkog predsjednika Vaclava Havela, kao dugogodišnji zatvorenici, pokazali izuzetne državničke sposobnosti i mudrost, ali da je od takvih zatvorenika hvatao strah one koji su ih na pravdi Boga zatvarali, ne strah od osvete, nego zbog objavljivanja grozne istine o doušničkom radu mnogih uglednih građana iz doba komunističke strahovlade.

Uzgred, mislimo da je sasvim razumljivo da se u ASH-u nalazi i bivši predsjednik Upravnog suda hrvatske Anđelko Bušić, pod čijom je dirigentskom palicom zabranjena i oteta naša Hrvatska stranka prava 1993. godine, koja je i uz Bušićevu asistenciju postala neofašistički Tuđmanov satelit i omča oko hrvatskog vrata.

Predsjednik HSP 1861

Dobroslav Paraga