SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

 

Zagreb, 28. rujna 1999.

28. rujan 1993 - 28. rujan 1999. šest godina od zabrane rada izvorne Hrvatske stranke prava

Danas se navršava šest godina od najvećeg udara na višestranačje u novijoj hrvatskoj povijesti. Tog dana po nalogu predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana, oduzeta je Hrvatska stranka prava od svog legalnog vodstva i obnovitelja Dobroslava Parage i po rješenju danas već nepostojećeg Ministarstva uprave, zbog kojeg je tadašnji ministar Jurica Malčić, nagrađen stolicom suca Ustavnog suda RH, izručena skupini HDZ-ovih satelita predvođenih A. Đapićem, vjerojatno najsramnijom pojavom u političkom životu novije Hrvatske.

Zabranom rada Hrvatske stranke prava koja je pretvorena u svoju negaciju i sluškinju Tuđmanovog autokratskog režima, ukinuto je i višestranačje i odlučna opozicija režimu prisile i bezakonja.

Ističemo da su sve oporbene parlamentarne stranke šutke prešle preko ovog zlosilja te da su nas u totalnoj cenzuri i zabrani pod kojim se je našlo više stotina tisuća naših članova i birača podupirali rijetki istaknuti političari i intelektualci iz Hrvatske te najpoznatiji američki političari, senatori i kongresmeni Sjedinjenih Američkih Država.

Stvar Hrvatske stranke prava danas pretvorene u Tuđmanovo crnokošuljaško strašilo nije gotova i cijeli predmet ovog trenutka razmatra Evropski sud za ljudska prava i istaknuti dužnosnici američke administracije, američkog Kongresa i Evropske unije. HSP će se vrlo skoro, uvjereni smo, vratiti njezinim osnivačima i legalnom vodstvu.

Predsjednik HSP 1861

Dobroslav Paraga