SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

 

Zagreb, 8. listopada 1999.

Račan i Budiša - HDZ-ovi ambasadori u Kanadi jeftinom su demagogijom pokušali pomoći Tuđmanovom režimu na zalazu s molbom kanadskom premijeru, radi odgode i reprogramiranja naraslih hrvatskih dugova prema inozemstvu. Još jedanput u ulozi zabrinutih "rodoljuba", njih dvojica su podredili stranačke probitke "državnim", kako bi mogli nastaviti s Tuđmanovom politikom poslije Tuđmana, odnosno u kohabitaciji s njegovom partijom, s kojom su do sada bili u neformalnoj ali vrlo probitačnoj koaliciji.

Lider lažnih socijaldemokrata Račan i lider nestvarnih liberala Budiša predstavljali su se vrlo prozirno kao reformirani komunist i reformirani antikomunist, ne nudeći nikakve dokaze ili jamstva da bi mogli uživati povjerenje njihove publike u glavnom gradu Kanade ili među hrvatskom dijasporom u Torontu.

Posebno valja istaknuti da ova neprirodna sprega tamničara i zatvorenika iz bivše Jugoslavije, u stranačkom smislu gubi vlast i parlamentarni status u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta - SR Njemačkoj. Liberali u toj zemlji gotovo su ispali iz parlamenta, a socijaldemokratska vlada gubi izbore na svim pokrajinskim izborima.

Ali za Dražena Budišu se i ne treba čuditi da je od Titovog zatvorenika, prvo postao miljenik Stipe Šuvara, koji ga je dobro uhljebio u zamjenu za pokornost i šutnju od gotovo dvadeset godina 1972-1990., da bi na koncu završio u političkom konkubinatu sa Partijom, koja je njega ali i tisuće hrvatskih sveučilištaraca poslala u progonstvo, tamnice ili grobnice. S pravom ga je svojedobno procjenio jedan ugledni njemački tjednik kao čovjeka bez vizije čiji bi najviši domet mogao biti direktor kakve banke ili trezora.

Treba napomenuti da se Račan i njegova stranka već nekoliko godina lažno predstavljaju članstvom u Socijalističkoj Internacionali, premda u tu asocijaciju nikada nisu bili primljeni, a protiv daljnjeg članstva Budišinog HSLS-a u Liberalnoj Internacionali vodi se istraga, nakon njegovih političkih poruka vezanih uz pokušaje diobe BiH, potpore Tuđmanu i HDZ-u u gušenju medijskih sloboda i destrukciji višestranačkog političkog sustava u RH, kao i sprezi sa HDZ-om kao strankom ekstremne desnice u lokalnoj vlasti i javnim poduzećima u vlasništvu države.

Ured za odnose s javnošću HSP 1861

Dragutin Horvat