- OESS- Zagreb/Beč

- Ministarskom vijeću

Evropske unije - Bruxelles/ Helsinki

- Promatračkoj misiji Evropske unije u Hrvatskoj - Zagreb

- Senatu i Kongresu SAD-a - Washington D.C.

/Odborima za vanjsku politiku,

za nacionalnu sigurnost,

za pravosuđe, za ljudska prava,

za izdvajanje iz proračuna,

Helsinškoj komisiji za sigurnost

i suradnju i Evropi/

Zagreb, 26. listopada 1999.

Prijedlog za suspenziju HDZ-a sa predstojećih parlamentarnih izbora '99 u RH i zahtjev za povratak oduzete parlamentarne političke stranke HSP-a njezinom legalnom vodstvu

Draga gospodo,

Obraćamo vam se u svojstvu demokratske oporbene stranke HSP-1861, koja već sedmu godinu djeluje bez prava javnosti, u gotovo ilegalnom statusu, zbog svojeg dosljednog demokratskog opredjeljenja i zalaganja za poštovanje demokratskih standarda Zapada.

Podržavamo Vaša nastojanja glede demokratskih reformi izbornog zakonodavstva, uvođenja javne TV u našu zemlju, neovisnog sudstva, kao što smo uvjereni da je današnji demarš EU-a, dobrodošao u trenutku, kada se je tzv. parlamentarna opozicija do kraja kompromitirala i prodala svoj ugled za dvije stolice sudaca Ustavnog suda RH.

Izgleda, da ste vi postali jedina relevantna opozicija Tuđmanovoj samovlasti kao predvorju prijeteće diktature, umjesto da se je vladajuća stranka zalagala izgraditi demokratski sustav koji bi počivao na istinskim evropskim i prozapadnim vrijednostima.

Moramo vas podsjetiti da je jedan od originalnih izuma Tuđmana i HDZ-a stvaranje umjetnih parlamentarnih oporbenih stranaka, tako što zlouporabom administrativnih mjera, smjenjuju lidere tih stranaka i umjetno instaliraju svoje satelite kao vođe tih stranaka. To je poruzorčilo golemu štetu višestranačju u RH, pa plediramo na vas da tu točku - povratak na čelo lidera onih parlamentarnih stranaka, koji su smjenjeni HDZ-ovim administrativnim mjerama - stavite na dnevni red Vaših zahtjeva Vladi RH. Ovo su već zahtijevali lideri Kongresa SAD-a u svom pismu o stanju u RH, koje su uputili predsjedniku Clintonu 21. veljače 1998. godine.

Smatramo, da se istinski slobodni i pravedni izbori ne mogu održati u zemlji u kojoj su serijom HDZ- ovih pučeva smjenjeni najtvrđi lideri oporbe (Paraga, Mesić, Lončar), jer se time zabranjuje i izigrava volja birača koji su glasovali i koji bi glasovali za te stranke, a ne za satelitske stranke HDZ-a.

Budući da HDZ ne namjerava odustati od svojih zlih namjera glede manipuliranja predstojećim izborima, koji sigurno neće i ne mogu biti slobodni i pošteni, dužni smo od vas zahtijevati da suspendirate HDZ iz predstojećih izbora temeljem Završnih dokumenata OESS-a i drugih međunarodnih sporazuma poput Daytonskog, budući da iz izjava hrvatskog predsjednika Tuđmana jasno proizlazi, da će i dalje poduzimati radnje na nepriznavanju rezultata izbora '99, ukoliko ih neće moći izmanipulirati, i da neće poštivati mir i sigurnost u BiH, već djelovati na njezino cijepanje trodiobom BiH, odnosno stvaranjem trećeg entiteta.

Upozoravamo vas, da smo mi ona odlučna snaga, koja bi uz povratak na aktivnu političku scenu u Hrvatskoj, bila jedina sposobna suočiti se sa vladajućim HDZ-om i nanijeti mu zasluženi poraz. Svaka druga opcija neće Hrvatsku odmaknuti od krize i međunardone izolacije, već će kohabitacija HDZ-a i njegovih oporbenih satelita dovesti do opasnog ugrožavanja mira i sigurnosti u Evropi, koji se neće moći rješiti, bez širenja područja međunarodnog vojnog protektorata i na Hrvatsku, što ne bi trebao biti interes nikome niti u Evropi niti u SAD-u, a niti u Hrvatskoj.

Uz osobito štovanje

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861