Njegova Svetost

Papa Ivan Pavao Drugi

Vatikan

  Zagreb, 27. listopada 1999.

Sveti Oče,

Kao glas vapijućeg u pustinji, obraćam Vam se prigodom predstojećeg prijema hrvatskog predsjednika Tuđmana u privatnu audijenciju kod Vaše Svetosti.

Tuđman je dao nalog za ubojstvo više istaknutih članova Hrvatske stranke prava koju predvodim kao hrvatski domoljub i borac za ljudska prava od svoje rane mladosti. G. Tuđman nije dopustio istragu i pravedan sud povodom ovih teških zločina, već mi je oduzeo parlamentarnu političku stranku i pretvorio je u svoj satelit, stavivši tim potezom u ilegalu nekoliko stotina tisuća glasača koji su dali svoje glasove za Hrvatsku stranku prava 1992. godine.

G. Tuđman želi svoju autokratsku vladavinu nastaviti po bilo koju cijenu, pa čak i pokušajem da još jedanput zlouporabi audijenciju kod Vaše Svetosti u predizborne svrhe. Raspisujući izbore uoči samog Božića 1999. godine, pokazuje još jedanput svoje svetogrđe prema svetinjama Katoličke Crkve, kao onda kada je u svojoj mladosti rušio Božje hramove i ubijao i progonio katoličke svećenike po Hrvatskom zagorju, uključujući i odgovornost za ubojstvo umirovljenog dubrovačkog biskupa dr Josipa Carevića, u Tuđmanovom mjestu rođenja Velikom Trgovišću.

Sveti Oče, radi spasa poniženog i prevarenog hrvatskog naroda, koji ustinu ne živi u demokratskom ozračju, već u grabeži, strahu i nasilju, zatražite g. Tuđmana da odstupi s vlasti i ne uništava dalje hrvatski narod i njegovu pobožnost prema Bogu i Majci Mariji.

Uništio je svojom slijepom i oholom politikom hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, a kada smo ga iz naše stranke na to opominjali, ubijao nas je, uhićivao, organizirao montirane političke procese, sve do zabrane stranke, koju je pretvorio u neofašistički satelit stranke na vlasti. Apeliram, Sveti Oče na Vas da se zauzmete za povratak naše stranke iz Tuđmanovih ruku, jer je to stranka koja je najviše radila na obrani i pomirenju katolika, muslimana i pravoslavnih u Bosni i Hercegovini.

G. Tuđman je onemogućio istragu protiv odgovornih za ubojstvo trovanjem blaženog kardinala Alojzija Stepinca, jer se je našao u našoj kaznenoj prijavi kao osumnjičen, bliski Tuđmanov suradnik i jedan od glavnih ljudi Titove tajne komunističke policije Udbe, u Hrvatskoj, g. Josip Manolić.

Duboko Vas poštujem i preporučam članstvo i sebe samog za Vaš sveti blagoslov.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP - 1861