SREDSTVIMA

JAVNOG PRIOPĆAVANJA

 

Zagreb, 29. listopada 1999.

 

 

Prosvjed povodom pokušaja policijskog privođenja g. župnika Antuna Goreka iz Ždale na dan Tuđmanve privatne posjete Papi Ivanu Pavlu Drugom u Vatikanu

 

Do HSP-1861 dopro je glas o velikoj nepravdi i psihofizičkom nasilju nad gospodinom župnikom Antunom Gorekom iz Ždale, biskupija Varaždinska, nakon što se je usprotivio zlouporabi župnog pečata od strane lokalnih HDZ-ovih moćnika. Gotovo tri godine traje pritisak na g. župnika uz upotrebu fizičkog nasilja, mnogobrojnih napada i prijetnji na život i tijelo, što je posljednjih tjedana kulminiralo podizanjem optužnice od strane državnog odvjetništva iz Koprivnice, protiv g. župnika radi tzv. prijetnje prema dvoje malodobne djece od sedam i devet godina, i to baš djece lokalnih HDZ-ovih dužnosnika koji sustavno progone, ovog svećenika prognanika iz Saborskog i njegovu bolesnu majku, koja je uslijed progona i kamenovanja župnikove kuće, završila u Općoj bolnici u Koprivnici, gdje se i danas nalazi. Nažalost, mjesna crkvena hijerarhija, nije prepoznala tko je u ovom slučaju na strani pravde i istine a tko je gazi, pa dotični svećenik nema nikakvu zaštitu od svojih pretpostavljenih, od kojih je ranije primao priznanja i pohvale za svoj besprijekoran svećenički rad, sve dok se nije zamjerio lokalnim HDZ-ovim moćnicima.

Obraćamo se hrvatskoj i inozemnoj javnosti sa zahtjevom da prepozna ovaj podmukao slučaj progona jednog rimokatoličkog svećenika i njegove majke, kojima se gaze temeljna ljudska i građanska prava na sigurnost, slobodu od straha i prijetnji i gola životna egzistencija.

Posebno naglašavamo upornost kojom se progonitelji služe protiv g. Goreka, te mu šalju redovnu policiju radi privođenja na suđenje upravo na dan kad predsjednik RH Franjo Tuđman vrši rukoljub poglavaru Rimokatoličke Crkve Ivanu Pavlu Drugom u Vatikanu, bezobzirno započinjući predizbornu HDZ-ovu opsjenu, koju naziva poštenim i slobodnim izborima, a pri tom, poput svakog diktatora, traži lažni sjaj u privatnim posjetima kod pape, kako bi prikrio potpuni debakl svoje unutarnje i vanjske politike čija je jedina pravedna rezultanta - optuženička klupa.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861

Prilog: Izjava g. župnika Antuna Goreka od 29. listopada 1999.

 

I Z J A V A

Pred Bogom, savješću dajem hrvatskoj javnosti izjavu, da su me htjeli privesti na Općinski sud u Koprivnici dvojica policajaca Policijske postaje iz Koprivnice, dne 28. listopada 1999. godine oko 11.50 minuta. Gospoda policajci našli su me na župnome dvorištu radeći manuelno u vrtu. Nisam dobio poziva za sud, a oni su se pozivali na nalog suca g. Vesne Piškorec.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici po zamjeniku g. Krunoslavu Kunštiću podnijelo protiv mene optužni prijedlog Općinskom sudu u Koprivnici, insenirane izjave denuncijanta iz Ždale Marka Horvata i Tišljarić Vladimira i Snježane. Oni su g. Krunoslavu Kunštiću podnjeli nebuloznu neistinitu izjavu, da sam se verbalno prijetio njihovoj malodobnoj djeci (prilažem fotokopiju optužnoga prijedloga Broj DOK-149/99, Koprivnica, 14. 09. 1999, primljeno na Općinskom sudu u Koprivnici 22. 09. 1999., poziv za raspravu 19. 10. 1999.)

Zamjenik Opć. državnoga odvjetnika predlaže 4. točke, dok u 3. točki traži "da se pročitaju priloženi dopisi Nadbiskupskog duhovnog stola Zagreb i Biskupije Varaždinske" to je zadiranje u stvari Crkve, a kod nas su Crkva i Država odvojene.

Kleveta Horvata i Tišljarića su poznate građanima-vjernicima u Ždali, te im narod ne vjeruje, već im je cilj oblatiti svećenika i lišiti me građanskih sloboda i strpati u zatvor!

Malodobna djeca ne mogu svjedočiti na sudu, te ne postoji materijalna ni pravna osnova za krivični postupak. To je sramni scenarij politički proces protiv mene hrv. katoličkog svećenika i građanina. Horvat Marko je donačelnik Općine Gola (stranka na vlasti HDZ).

Horvat sa svojom kumom Tišljarić više od tri godine provodi teror protiv mene, naglašavajući "ja sam vlast". Horvat je od ondašnjega zagreb. nadbiskupa g. Franje Kuharića tražio, da mu predam na čuvanje "župnu blagajnu i žig", kao i od mene!

U ime vjernika u više navrata slao je tužbe usmene i pismene poput ovih bisera: "U Ždali je rat, sa sjekirom tjeram ljude oko crkve"..." Horvat je seoski krčmar, zar iz krčme što dobro može biti? Već dulje vrijeme javno me napada, prijeti se, pljuje po meni, grozeći se "progoniti ću te dok te ne uništim!"

Postoje ozbiljne indicije, da je organizator kriminalnih radnji. 21. 04. 1999. iza ponoći dok smo ja i majka spavali drvenim cjepanicama porazbijani su novi prozori (dupla stakla) i cjepanice su bačene u naše sobe uz prasak stakla, mogli su nas ubiti ili ozlijediti! Odmah sam obavijestio policiju u Koprivnici, ali do danas nisu uzeti otisci, niti je fotografirano. Obavjestio sam i g. ministra Ivana Penića, te sam dobio službeni odgovor od Načelnika g. Dražena Ivanušeca. U dokumentu MUP-a navodi se da su "izvjestili Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici izvješćem pod brojem 511-06-10-4/184/999. od 26. travnja 1999 godine. (prilažem dokument: MUP-Kabinet, Ured za unutarnju kontrolu, Broj 511-01-05-6538/1-99, Zagreb, 20. svibnja 1999.) Do danas, na žalost nije ništa riješeno, zataškalo se, jer dio policije u Koprivnici štiti Horvata, a naš integritet je ugrožen: život, zdravlje, lijepi glas...

Horvat je zajedno sa Tišljarićkom uoči kriminalnih radnji, i poslije slao prijeteća anonimna pisma, policija je obavještena, ali opet ništa!

Za sv. misu polnoćku minule godine 24. 12. 1998. držao je stražu sa kumom Ivice Šaleković oboružani oružjem! Njih dvoje su pozvali novinare "Večernjeg lista", te su me javno ocrnili pred hrvatskom javnošću iznoseći neistine putem tiska, pa su naškodili mojoj časti i ugledu. (prilog članak u "Večernjem listu", od 28. 04. 1999.)

Načelnik općine Gola Dr. Milinković i Horvat su putem plakata sazivali nelegalni skup građana, to je bio javni linč na mene kao osobu-svećenika. Umjesto da me brane oni me progone, zar je to demokracija? Horvatov otac je za vrijeme sv. mise urlao na mene ovim riječima: "Luđak jedan, crkvu ćemo zatvoriti!"Horvat ide po kućama napada ljude da ne idu u crkvu, prati tko ide na župni stan, želi me izolirati.

Mati starica g. Ana koja sa mnom živi poradi šikaniranja leži u koprivničkoj bolnici, kuda to vodi?

Ovo sa sudom i lažnim prijavama je kulminacija Horvatove samovolje i diktature. Bio sam župnik u Saborskome, htjeli su nas uništiti četnici, sada u Hrvatskoj državi progoni nas stranka na vlasti (HDZ) u općini Gola, dijelom i u Županiji. Na današnji dan je Sv. Otac Papa primio u audijenciju Predsjednika RH, a mene jedinoga svećenika progoni sud preko policije!

Jedini glas u obranu moga integriteta, slobode i časti digao je g. Dobroslav Paraga i njegova stranka "HSP 1861.

Antun Gorek upravitelj župe

U Ždali, 29. listopada 1999.