Naš Samobor: studeni '99

 

ANTE MUSA (HSP 1861) - FRANJI HORVATU (HDZ)

MI SAMOBORCI!

S obzirom na Zakon o javnom priopćavanju molim Vas da prenesete slijedeći ispravak krivih navoda g. Franje Horvata (HDZ) u 64. broju "Našeg Samobora" iz rujna/listopada 1999. godine.

"Mi, Samoborci iz Otoka kraj Samobora" doveli smo Samoborca Ivicu Bedeničića iz Bregane na vlast i posjeli ga u gradonačelničku fotelju Samobora bez višestranačkih izbora, a u sklopu našeg politički nemoralnog i neetičkog čina promijenili smo stranački dres, našu dvoličnu masku koju nosimo tijekom cijele godine, koja poručuje Samoborkama i Samoborcima: He, he, he, kak' ste bedasti, a mi smo pametni zato kaj smo si priskrbili sinekure, Judine škude i umjetnu čast i slavu vlastodržaca i cijelo vrijeme vas obmanjujemo. Sve to kaj mi mangupi radimo, naučili smo u komunizmu od naših primitivnih učitelja - komunista, a za naše obnašanje vlasti ne moramo biti samosvojni obrazovani ljudi, već je dosta biti dobar činovnik - poslušni aparatčik."

Gore navedeni opis mogao bi odgovarati političkom opisu g. Franje Horvata (HDZ), koji je u mjesečniku "Naš Samobor" u novinskoj rubrici " KAKO IH JA VIDIM " ocijenio svoje političke protivnike, te je za moju malenkost ustvrdio kako me privatno ni politički ne zna, već me poznaje samo politički preko medija. Gospon Horvata pozivam neka bude odlučan: Ili me poznaje, ili me ne poznaje. Žao mi je što je g. Horvat iznio poput nekog bedaka diskriminatorski stav, koji daleko prelazi pravo na iznošenje mišljenja, kako moja malenkost nije Samoborac, jer, eto, nisam kao g. Horvat rođen u Otoku kraj Samobora, nego u hercegovačkom kamenjaru (čega se uopće ne sramim, a sretan sam što nisam rođen u Bangladešu) te mi zamjera na hrabrosti što, po njegovom mišljenju, mislim kako neki puta bolje poznajem prilike u Samoboru i okolici od "nas Samoboraca".

August Šenoa jedan je od najvećih hrvatskih književnika kojemu svi priznaju gospodsku plemenitost jednog neiskvarenog građanina Zagreba, iako je Šenoa bio samo doseljenik u hrvatsku metropolu iz inozemstva, a po nacionalnosti nije bio Hrvat. Međutim, po vlastitoj volji i uvjerenju postao je i bio je politički Hrvat, a njegovi hrvatski sugrađani su ga k tome još i prihvatili kao takvoga. Čovjekov duh, ljubav i vjeru nitko ne može zarobiti! Da ga kao takvoga kojim slučajem nisu prihvatili, August Šenoa bi opet bio Hrvat i Zagrepčanin. Ne znam da li je g. Horvatu jasna ova digresija o nacionalnom i građanskom pitanju?

Moram kazati kako zbilja nisam tvrdio da bih bolje poznavao (političke, društvene ili gospodarske) prilike od nekog drugog političara ili stručnjaka iz Samobora. Iznosim samo svoje mišljenje i nije bitno sviđa li se nekome moje mišljenje ili ne.

Bitno je, međutim, utvrditi kriterije po kojima bi se moglo govoriti da li je neka osoba Samoborac ili nije, jer. g. Horvat misli kako 22 godine koliko živim u gradu Samoboru očito nije dovoljno za uvrštenje među Samoborce.

Pogledajmo sada životopis jednog "pravog" Samoborca, Franje Horvata. Franjo Horvat rođen je u Otoku kraj Samobora, što znači da gospodin nije Samoborac, nego Otočanin. Ako se uzme u obzir da je najvjerojatnije rođen u bolnici, a u Samoboru nema bolnice ili rodilišta, onda niti po tome gospon Horvat nije Samoborac. Po školskoj spremije KV trgovac. Da li pravi Samoborci smiju biti samo trgovci, ili mogu biti na pr. i vozači autobusa, kao što je moja malenkost?

Nadalje, g. Horvat bio je član SKH/SKJ. Da li je Samobrac osoba koja je bila član Komunističke partije ili Samoborac može biti i osoba koja poput mene nikada nije bila član SK ili pripradnik ekstremne Ijevice, što su svi članovi komunističke partije i bili, jer nisu bili demokrati? Da li je Samoborac osoba koja je bila pričuvni oficir JNA i koja je regrutima u Rakitju predavala nastavu o Teritorijalnoj obrani, kao što je činio g. Horvat, ili Samoborac može biti i osoba koja je za vrijeme služenja vojnog roka u JNA morala na "moralno-političkom času" slušati takve gluposti koje je predavao g. Horvat i njemu slični? Da li je Samoborac osoba koja nakon propasti hrvatskih komunista 1990. godine prelazi u političku stranku HNS, a izdajom svojih stranačkih kolegica i kolega u Gradskom vijeću Samobora vrši prevrat te svoju ručicu počinje dizati za svog novog gazdu Ivicu Bedeničića (HDZ)? Da li je Samoborac osoba koja je član HDZ ili može Samoborac biti i osoba koja ja član HSP 1861.?

Sve su to pitanja o kojima bude potrebno u Samoboru povesti javnu raspravu ukoliko Samoborci kao što su Franjo Hrvat ne budu htjeli biti članovi društva samoborskih malograđana.

Bilježim se s veleštovanjem, druže Horvat, i nemojte mi, molim Vas, nešto zamjeriti, posebno ne na hrabrosti. Vaš Ante Musa (HSP 1861.), Samoborac bez samoborskog državljanstva, jer nije imao ludu sreću biti rođen u Otoku kraj Samobora.

Ante Musa, predajednik Ogranka HSP 1861 Samobor.