Republika Hrvatska

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske Državni odvjetnik g. Berislav Živković

Zamjenik državnog odvjetnika RH g. Pavao Vidić

Na znanje Županijskom sudu u Zagrebu

predsjednik g. Miroslav Šumanović

  

Broj: DOKR-I-410/99

PV/VD

  

Temeljem članka 171. Zakona o kaznenom postupku RH HSP-1861 podnosi

 

DOPUNU KAZNENE PRIJAVE

protiv Vinka Sindičića, rođenog 1943.g. u Baškoj Vodi, otok Krk, sada u pritvoru Županijskog suda u Zagrebu.

 

OBRAZLOŽENJE:

 

HSP-1861 podnijela je kaznenu prijavu protiv Vinka Sindičića dne 2.08.1999. zbog kaznenog djela iz čl. 91. KZ-a i dr. zajedno s dopisom o ispravki iste prijave od 9.08.1999. godine na nadležan postupak. Državno odvjetništvo RH obavijestilo je podnositelja kaznene prijave da je ovu dne 16.08.1999. proslijedio Županijskom državnom odvjetništvu na nadležan postupak.

U međuvremenu optuženi Vinko Sindičić ustao je protiv podnositelja kaznene prijave HSP-1861 s tužbom za klevetu, te je nakon održane glavne rasprave, istu tužbu povukao svojim podneskom od 27.09.1999., a Općinski sud u Zagrebu donio je o tome rješenje dne 1.10.1999. Posl. broj: VIII-PN-5960/99-8.

HSP-1861 želi ovom dopunom kaznene prijave protiv Vinka Sindičića obavijestiti Državno odvjetništvo da smo u mogućnosti predložiti na samu okolnost trostrukog ubojstva autentičnog i živog svjedoka, koji se je spreman u svakom trenutku staviti na raspolaganje Županijskom sudu u Zagrebu, ukoliko Državno odvjetništvo podnese zahtjev za provođenje istrage u tom predmetu, a istražni sudac donese rješenje o otvaranju istrage za ovo najteže kazneno djelo.

Isto, HSP-1861 želi obavijestiti Državno odvjetništvo RH o zahtjevu Republike Italije iz 1989. kada je formalno zatraženo izručenje Vinka Sindičića ovoj zemlji, te na tu okolnost kao i na okolnost sudskog dosijea i medijskog tretmana ovog zločina u Italiji, te učestale prijetnje smrću onima koji su radili na ovom predmetu, HSP-1861 također raspolaže punim pristankom za svjedočenje pred sudom autentičnog svjedoka, koji je i sam trebao postati žrtvom fizičke likvidacije, istražujući zločin nad obitelji S. Ševe.

Smatramo, da u trenutku vođenja sudskog postupka, povodom teško dokazive optužnice protiv V. Sindičića, ovu dopunu Državno odvjetništvo treba najozbiljnije razmotriti, te pokrenuti zahtjev za provođenje istrage u ovom predmetu, kako eventualni počinitelj, ne bi ostao zaštićen ili nestao bez traga, nakon moguće oslobađajuće presude u predmetu ubijenog Brune Bušića.

 

U Zagrebu 09. studeni 1999.

Hrvatska stranka prava - 1861

Dobroslav Paraga, predsjednik