Ustavni sud Republike Hrvatske

n/r predsjedniku suda

g. Jadranko Crnić

 

 

Zagreb, 9. studenoga 1999.

 

 

Temeljem članka 12. stavova 1,2,3 i 4 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH (NN broj 99/1999) od 24.9.1999. podnosimo u ime HSP-1861 slijedeći

Z A H T J E V

za udaljenje novoizabranog suca Ustavnog suda Vice Vukojevića od obavljanja dužnosti

Obrazloženje:

Centar za istraživanje i dokumentaciju Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, objavio je u rujnu 1999. godine u Sarajevu knjigu pod naslovom "Molila sam ih da me ubiju": zločin nad ženom Bosne i Hercegovine, u kojoj se na stranicama 351-362, poglavlje naslovljeno Šifra: "Sabornik" i podnaslovom "Između muka i riječi", u odjeljku "Sabornik - silovatelj" (str. 358-361), nalazi detaljan opis silovanja jedne pritvorenice postrojbi HVO-a u logoru Vojno kod Mostara, koja iznosi u svome svjedočenju mjesto, vrijeme, datum izvršenja zločina a povrh svega pod punim imenom i prezimenom, označava Vicu Vukojevića, kao počinitelja ovog teškog oblika ratnog zločina silovanja, a zbog čega se u Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu vodila istraga, a prema našim obavijestima, već je u pripremi i optužnica za ratne zločine protiv gore imenovanog i označenog počinitelja, a pored ostalog u tjedniku "Nacional" od 3. studenog 1999. g. Irfan Ajanović, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine , objavio je faksimil kaznene prijave protiv gore imenovanog koju je ovo udruženje podnijelo Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.

Iz gore navedenih razloga, očigledno je da se radi o svjedočenju bivše pritvorenice koncentracijskog logora iz rujna 1993. godine, da je za to nedjelo nadležan Međunarodni kazneni sud u Haagu, pa smatramo svojom političkom, ustavnom i građanskom dužnošću zahtjevati od sadašnjeg sastava Ustavnog suda trenutnu mjeru suspenzije na izbor Vice Vukojevića za suca Ustavnog suda RH do okončanja postupka i izricanja neizbježne presude bilo osuđujuće bilo oslobađajuće.

Napominjemo da bi potvrđivanje izbora za suca Ustavnog suda osobe osumnjičene za ratne zločine bio jedan od najtežih udaraca hrvatskom sudstvu a posebno ugledu Ustavnog suda RH, da bi doveo u sumnju bilo kakvu regularnost predstojećih izbora za Zastupnički dom RH, a nanio bi nesagledivo štetne posljedice za ugled i položaj RH u svijetu.

Predlažemo da predsjednik Ustavnog suda u skladu s člankom 12. stav 1 i 2 Ustavnog zakona podnese Ustavnom sudu prijedlog o udaljenju Vice Vukojevića s mjesta suca Ustavnog suda RH, a da Ustavni sud donese odluku o udaljenju.

Ukoliko Ustavni sud zatreba citirane izvore za gornji zahtjev spremni smo iste dostaviti za sjednicu Ustavnog suda.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861