Jutarnji list: 11. 11. 1999.

 

PLAGIJAT Pravni fakultet u Splitu osniva Povjerenstvo

Dekan Bilić: Oduzet ćemo titulu magistra Đapiću ako se dokaže da je prepisao magisterij

SPLIT - Fakultetsko vijeće Pravnog fakulteta u Splitu prekjučer je naredilo Vijeću poslijediplomskog studija i njegovom voditelju Ivi Grabovcu da imenuje povjerenstvo koje mora do 24. studenoga utvrditi je li magistarski rad Ante Đapića plagijat ili nije.

Podsjetimo, prema navodu splitskog tjednika, Đapić je prepisao 114 od 176 stranica svojega ljetos obranjenog magisterija na temu "Pravna sredstva protiv arbitražne odluke" iz knjige svog mentora dr. Borisa Kandarea pod naslovom "Pobijanje arbitražne odluke".

Dekan Pravnog fakulteta u Splitu Ivan Bilić jučer je izjavio da je dobio dopis od Dobroslava Parage te da je već Paragin, dosta nejasan, istup u Globusu 24. rujna dao neke indikacije o razotkrivenom slučaju. - Ne želim Fakultet uvaljivati u političke smicalice jer je ovaj slučaj na akademskoj, a ne na političkoj razini i podliježe akademskim sankcijama koje u slučaju za Đapića nepovoljnog očitovanja Vijeća svakako slijede, a to je oduzimanje magistarske titule - obećao je dekan.

Rektor Splitskog sveučilišta dr. Ivo Babić zatražio je pismeno očitovanje dekana Pravnog fakulteta u Splitu dr. Ivana Bilića u povodu napisa objavljenih u Globusu, Jutarnjem listu i Feral tribuneu. Rektor također tvrdi da je za cijeli slučaj saznao iz tiska te ističe da je i njemu Paraga poslao dopis u kojem Đapića optužuje za plagijat. Rektor Babić ponavlja da će se u slučaju istinitosti tvrdnja iz tiska Đapiću oduzeti titula.

Ivana Mikuličin

 

Vesna Barić-Punda, članica stručne komisije

Česti sastanci na splitskom Pravnom fakultetu

SPLIT - Profesorica Vesna Barić-Punda jedna od tri člana stručne komisije koja je pozitivno ocijenila Đapićev prepisani magistarski rad, odbila je dati izjavu za novine.

- Ja ne dajem izjave, za to postoje dekan fakulteta i ravnatelj poslijediplomskog studija - kratka je bila Vesna Barić-Punda.

Pravni fakultet u Splitu ovih je dana u panici, neslužbeno smo saznali od fakultetskih profesora, a u dekanatu se svako malo sastanči kako bi se postigao dogovor o stavu koji će fakultet zauzeti u svezi s Đapićevim plagijatom. (S. L.)

 

Dr. Nikola Ružinski, zamjenik ministrice znanosti

Nijedan plagiran doktorat u Hrvatskoj dosad nije dokazan

ZAGREB - Oduzimanje magisterija nije u nadležnosti Ministarstva znanosti, nego pojedinog sveučilišta. Sankcije koje se u dokazanom slučaju primjenjuju u akademskoj praksi poznate su i jasne - kao što se nekom dade magistarska titula, tako mu se i oduzme. U dosadašnjoj praksi pamtim slučajeve kada je bilo indicija da su neki doktorati plagirani. Pod indicijama podrazumijevam napise iz tiska, a manje priče iz akademskih kuloara. Međutim, niti jedan slučaj nije dokazan - istaknuo je Nikola Ružinski. (B. L.)

 

 

  Slobodna Dalmacija: 11. 11. 1999.

 

Dr. IVAN BILIĆ:

Magisterij će na provjeru

Tijekom idućih dana na Pravnom fakultetu će se sazvati sjednica Vijeća poslijediplomskog studija Pravo mora. Na njoj će se imenovati povjerenstvo koje će ustvrditi je li tvrdnja o falsificiranju magistarskog rada bila točna ili ne - doznali smo od dr. Ivana Bilića, dekana Pravnog fakulteta, nakon održane sjednice Fakultetskog vijeća. Ako se dokaže da je riječ o falsifikatu, procedura će biti usmjerena na oduzimanje magistarske titule Anti Đapiću.

  

Dr. VJEKOSLAV ŠMID:

Prihvatio sam mentorov stav

Magistarski rad Ante Đapića je stručno i korektno izrađen. Njegov mi je mentor (dr. Boris Kandare) potvrdio da je sve u redu, jer on kao voditelj kandidata zna najbolje cijelu problematiku. Budući da se on nije negativno izjasnio, ja sam, kao i ostali članovi Povjerenstva za obranu magistarskog rada, dao svoj potpis - rekao nam je dr. Vjekoslav Šmid, predsjednik Povjerenstva, koji se već dva i pol mjeseca nalazi na bolničkom liječenju.