Novi list: 11. 11. 1999.

NASTAVLJAJU SE OSPORAVANJA NEDAVNOG IZBORA NOVIH SUDACA USTAVNOG SUDA

Paraga traži Vukojevićevu suspenziju

ZAGREB - Na adresu Ustavnog suda ne prestaju stizati narazličitiji prijedlozi kojima se osporava nedavni izbor novih sudaca Ustavnog suda. Dr. Vjekoslav Miličić, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu predlaže pokretanje postupka ocjene ustavnosti Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, zbog, kako tvrdi, neustavnih odredaba kojima se određuju uvjeti za izbor ustavnih sudaca. HSP 1861 s potpisom Dobroslava Parage, pak, traži suspenziju novog ustavnog suca Vice Vukojevića zbog napisa u tisku kojima se Vukojević tereti za silovanje jedne mlade Bošnjakinje.

U Miličićevom prijedlogu za ocjenu ustavnosti mogu se naći vrlo ozbiljne tvrdnje o neusklađenosti Ustavnog zakona o Ustavnom sudu s Ustavom. Tako tvrdi da se u Ustavnom zakonu nisu mogli snižavati kriteriji za izbor ustavnih sudaca, jer ako je u Ustavu određeno da se traži status "sveučilišnih profesora pravnih znanosti" tada se u Ustavnom zakonu to nikako ne može promijeniti u "sveučilišne nastavnike pravnih znanosti". Traži i poništenje izbora osam ustavnih sudaca, i da se u ponovnom izboru za svakog od njih pojedinačno utvrdi jesu li primjerice "istaknuti pravnici". Problem s Miličićevim prijedlogom je međutim u tome što se ustavnost Ustavnog zakona o Ustavnom sudu ne može ocjenjivati, ne može to ni Ustavni sud.

Paragin zahtjev da se ustavnog suca Vicu Vukojevića udalji od obavljanja dužnosti, tj. suspendira, je legitiman, ali je problem što Vice Vukojević jest izabran za ustavnog suca, ali on to još nije. Na dužnost će, naime, nastupiti tek 7. prosinca, kada istekne mandat sadašnjim sucima. Zahtjev je upućen i na pravu adresu predsjednika Ustavnog suda, ali krivom predsjedniku. Zahtjev za suspenziju novog suca treba naime poslati novom predsjedniku Ustavnog suda jer o suspenziji nekog od sudaca odlučuje sam sud, dakle nikako sadašnji, već tek onaj, obnovljeni. G. GRBIĆ

  Večernji list: 11. 11. 1999.

ZAGREB PARAGA TRAŽI DA USTAVNI SUD SUSPENDIRA V. VUKOJEVIĆA

Dobroslav Paraga, čelnik HSP-a 1861., jučer je podnio Ustavnom sudu prijedlog da se suspendira Vice Vukojević, novoizabrani sudac Ustavnog suda, koji na dužnost treba stupiti 7. prosinca, Paraga to predlaže zbog poznate afere: nedavno je u knjizi objavio svjedočenje kojim Vukojevića optužuje za pokušaj silovanja u BiH. Prema Ustavnom zakonu, Ustavni sud može odlučiti da sudac, protiv kojega je pokrenut kazneni postupak, ne obavlja svoju dužnost dok traje kazneni postupak. No protiv Vice Vukojevića, koliko je poznato, nigdje nije pokrenut kazneni postupak. Osim toga, nije točno ni definirano je li Vice Vukojević, kao ni drugi od osam novih sudaca, sada doista sudac Ustavnoga suda ili valja pričekati dan prisege i stupanje na dužnost. Ako se Ustavni sud Paraginim prijedlogom bude bavio, vjerojatno će najprije morati odlučiti o tome. Ako se odluči da novi suci to postaju tek kad stupe na dužnost, Paragin prijedlog čekat će novi sastav Ustavnog suda u prosincu. (sp)