NOVA HRVATSKA: 9. - 15. 11. 1999.

Glazba odzvanja, a plesači plešu!

U predprošlu subotu navečer u Hrvatskom nacionalnom domu O'Connor u Canberi bilo je neobično živo kako nismo već dugo vidjeli. Već niz godina HSP 1861., održava svoju godišnju zabavu, a ovaj puta doista plesači su uživali u plesu uz ionako dobru glazbu i još boljeg pjevača Antonija Čarapinu, koji je za ovu zabavnu prigodu došao iz Mostara.

Od veselja organizatora, preko razdraganih plesača, štimung je bio na visokoj razini i, vjerujemo da nazočni tu večer nisu uzaludno došli. S obzirom što se vesela družina plesača igrom hrvatskih narodnih kola "utapala" u ritmu glazbe i Antonijevim melodičnim glasom s kojim je oduševljeno podjednako pjevao bilo to šlagere... ili pak narodne, izbor je bio za svaku hvalu i ta subotnja večer mnogima još i danas odzvanja u ušima, a mnogima u mislima - čisto nam ovo ne ide u glavu i nismo mogli vjerovati da će toliko naroda doći na zabavu.

Da bi imali bolji uvid u program zabave, potrebno je napomenuti da su tu večer bili nazočni otpravnik inozemnih poslova Republike Hrvatske Branimir Muler sa suprugom i šef misije Bosne i Hercegovine Fuad Đidić sa suprugom. Od posebnog je napomenuti i za pohvaliti jer su bili nazočni članovi odbora HDZ-a na čelu s predsjednikom iz Canberre, predstavnik Australsko-hrvatskog kongresa za Australiju i predsjednik Hrvatsko-islamskog centra iz Melbournea. Također je vrijedno napomenuti nazočnost Marija Dešpoje, prvog otpravnika poslova (iz davnih na izlazu 70 godina) u Hrvatskom poslanstvu, i predsjednik HSK-a iz Canberre. No nije zaobići ni glavnog koordinatora Kontaktne skupine (HSK-a) Matu Tkalčevića, te predstavnike iz Adelaidea, Pertha i Hobarta, i druge delegate HSK-a koji su došli na dvodnevno zasjedanje u Canberru.

Nije ovo pouka slučajnosti nego očita zbilja, da su obje hrvatske folklorne grupe "Croatia" i "Alojzije Stepinac" zajednički nastupale u izvođenju hrvatskih narodnih kola.

Uz to valja napomenuti: da je bila bogata tombola i javna dražba, tako da je uistinu program bio više nego bogat. Kao i prošlih godina tako je i ove bila velika nagradna srećka (lutrija) koja se izvlačila istu večer, pa s tim želimo objaviti dobitnike... ili kako bi se bolje izrazili - "sretnike".

Evo imena dobitnika - "sretnika" naše lutrije, slijede redoslijedom nagrade:

Prva nagrada - Emily Tokić; Druga nagrada - Ivan Taymer; Treća nagrada - Marko Papak; Četvrta nagrada - Mije Barišić; Peta nagrada - Tomislav Šimundić; Šesta nagrada - Ivan Taymer; Sedma nagrada - Emily Tokić.

Nije suvišno napomenuti, igralo se i pjevalo do rane zore. Hvala svima koji su upriličili našu pravašku zabavu i svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bi zabava tako izvanredno uspjela i vidimo se opet iduće godine...?!

Sabor HSP-a 1861

U subotu i nedjelju, (30. i 31. listopada 1999. godine) u Hrvatskom nacionalnom domu O'Connor, CANBERRA, održan je godišnji županijski sabor HSP-a 1861 na kojem su izabrani novi dužnosnici, slijede redoslijedom:

Glavni povjerenik za Australiju i New Zealand, Drago Pilatić, tajnica za Australiju i New Zealand Ljiljana Herceg, zamjenik tajnice Josip Mandekić.

U nadzorni odbor izabrani su: Slavko Subjak, Pero Dugandžić, Josip Mandekić.

U stegovni sud izabrani su: Jakob Pejković, Jozo Šola, Veselko Luburić, Davor Balder, Frank Nemček.

Za promidžbu izabrani su: Josip Mandekić, Ljiljana Herceg.

Novoizabrani dužnosnici HSP-a 1861., za Australiju i New Zealand, u nedjelju (31. listopada 1999. godine) u Hrvatskom nacionalnom domu O'Connor, Canberra donijeli su slijedeću rezoluciju:

  1. Bezrezervno podržavamo rad legitimnog predsjednika stranke gospodina Dobroslava Parage, kao i rad Središnjeg odbora stranke.
  2. Neizmjerno podržavamo i pozdravljamo stav Središnjice u borbi za povratak legitimnog imena stranke i sva prava političkog djelovanja.
  3. Zastupamo nezavisnost i cjelovitost Hrvatske, u savezu sa cjelovitom Bosnom i Hercegovinom.
  4. Zahtjevamo uklanjanje iz državne uprave sve nositelje komunističke, neoboljševičke i autoritativne ideologije i prakse.
  5. Osuđujemo zlouporabu položaja u cilju osiguranja materijalnih sredstava u cilju osobnog probitka.
  6. Pozivamo na hitno poduzimanje koraka u cilju osiguranja povratka svih prognanika na njihova matična ognjišta, na području Hrvatske i cjelovite Bosne i Hercegovine.
  7. Osuđujemo jednostrano sagledavanje problematike sudskih procesa koji destruktivno djeluju po hrvatsko jedinstvo.
  8. Pozivamo na nazočnost Međunarodne izborne komisije na predstojećim izborima u cilju osiguranja demokratskog izbornog procesa.
  9. Pozivamio sve predstavnike političkih stranaka, tiskovnih i elektronskih medija u domovini na veću demokratičnost u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa Hrvatske sa svijetom.

Uz pravaški pozdrav: Bog i Hrvati! Hrvatska Hrvatom!

Drago PILATIĆ, predsjednik