Slobodna Dalmacija: 17. 11. 1999.

AFERA OKO MAGISTERIJA

DOK SE NA SPLITSKOM PRAVNOM FAKULTETU UTVRĐUJE VJERODOSTOJNOST MAGISTARSKOG RADA PREDSJEDNIKA HSP-a, OGLASIO SE I ČELNIK HSP-a 1861.

Paraga podnio kaznenu prijavu protiv mr. Đapića i dr. Kandarea

Anto Đapić se već punih šest mjeseci u javnosti lažno predstavlja kao tobožnji magistar pravnih znanosti, tvrdi Dobroslav Paraga

- Izvornost magistarskog rada još se utvrđuje, kaže dr. Ivan Bilić, dekan Pravnog fakulteta

 

Piše: Tanja ŠIMUNDIĆ-BENDIĆ

Zbog kaznenih djela protiv vjerodostojnosti isprava krivotvorenjem službene isprave te protiv javnoga reda lažnim predstavljanjem i protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, Hrvatska stranka prava 1861. podnijela je Državnom odvjetništvu RH u Zagrebu i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv dr. Borisa Kandarea i mr. Ante Đapića. Prema riječima Dobroslava Parage, predsjednika HSP-a 1861., kaznena je prijava rezultat opsežne istrage o autentičnosti magistarskog rada Ante Đapića, koji je prema Paraginim riječima najvećim dijelom prepisan iz knjige njegova mentora dr. Kandarea.

- Još smo u rujnu obavijestili javnost o notornom falsifikatu Ante Đapića, a na temelju naše opsežne prikupljene dokumentacije. Kao stranka se borimo protiv kaznenih djela i podizanjem kaznene prijave željeli smo tijela državne vlasti upozoriti na počinjeno. Anto Đapić i dr. Boris Kandare su počinili djela općeg kriminala. Stoga tražimo od Državnog odvjetništva RH da preko Županijskog državnog odvjetništva u Splitu pokrene zahtjev za provođenje istrage. Anto Đapić se već punih šest mjeseci lažno predstavlja u javnosti kao tobožnji magistar pravnih znanosti - rekao nam je Paraga, naglašavajući kako je zatražio pismenim putem od dr. Ive Babića, rektora Splitskog sveučilišta, da se dr. Boris Kandare isključi iz svih oblika znanstvenoga rada na hrvatskim visokoškolskim ustanovama.

Kako je i bilo najavljeno na splitskom Pravnom fakultetu, jučer je počeo postupak utvrđivanja vjerodostojnosti magistarskog rada Ante Đapića. Prema riječima dr. Ivana Bilića, dekana Pravnog fakulteta, na prvoj sazvanoj sjednici Vijeća poslijediplomskog studija Pravo mora, održanoj iza zatvorenih vrata, dogovoreno je da će se postupak utvrđivanja izvornosti magistarskog rada nastaviti sljedećeg ponedjeljka i utorka.

- Tek nakon toga bit će sazvana konferencija za novinare na kojoj će se javnost upoznati s rezultatima postupka utvrđivanja - rekao je dekan Bilić.

 

 

Dr. IVO BABIĆ, REKTOR SVEUČILIŠTA:

Čekamo odgovor s Fakulteta

Rektor Sveučilišta u Splitu dr. Ivo Babić potvrdio nam je kako je na adresu Splitskog sveučilišta stigao prijepis kaznene prijave, koji je HSP 1861. uputio pravnim službama Hrvatske. Naznačivši kako je upoznat s cijelim problemom oko magistarskog rada Ante Đapića, dr. Babić je rekao kako se čeka odgovor s Pravnog fakulteta te da će o njihovu izvještaju biti obaviješten Senat Sveučilišta u Splitu.