USTAVNI SUD

REPUBLIKE HRVATSKE

na ruke dr. Jadranko Crnić

 

 Zagreb, 18. studenoga 1999.

  

Z A H T J E V

 

Temeljem članka 126. Ustava RH u svezi sa člancima 89. i 97. Ustava RH, podnosimo

 

Z A H T J E V

ZA UKIDANJE ODLUKA O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZBORIMA ZASTUPNIKA U HRVATSKI DRŽAVNI SABOR IZDANU POD BROJEM 01-081-99-1769/2 OD 3. studenog 1999. I ZAKONA O IZBORNIM JEDINICAMA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U ZASTUPNIČKI DOM HDS-a

 

 

O B R A Z L O Ž E NJ E

 

Narodne novine, službeni list RH, broj 116, Zagreb, 5. studenog 1999. objavio je na stranici 4138 gore navedene odluke potpisane od predsjednika RH dr Franje Tuđmana, v.r.

Utvrđeno je da je predsjednik RH prebačen u KB Dubrava dne 1. studenog u poslijepodnevnim satima u vrlo teškom zdravstvenom stanju gdje je odmah nakon dolaska podvrgnut vrlo složenoj trosatnoj kriruškoj operaciji na abdomenu, opasnoj po život, te se od tog vremena, dakle do danas već punih osamnaest dana nalazi u stanju bez svijesti i priključen na aparate za održavanje vitalnih životnih funkcija (centralni venozni kateter, urinarni kateter, želučana sonda, respirator, tubus za dušnik, aparat za hemodijalizu).

Uza sve to predsjednik RH prima jake doze analgetika (derivata morfija) radi snažnih bolova uslijed dva kriruška zahvata i upale potrbušnice.

U takvom po život krajnje opasnom stanju predsjednik RH nije mogao uopće niti potpisati a kamoli donijeti Odluke o proglašenju zakona o izborima zastupnika u Hrvatski Državni Sabor dne 03. studenog 1999., dakle dva dana nakon započetog liječenja i operacionog zahvata nad njim.

Dakle, predsjednik RH nije mogao niti je bio u stanju ubrojivosti i pri punoj svijesti da bi bio poslovno sposoban potpisati navedeni akt odluke, pa budući da je ona donijeta protuustavno, odnosno predsjednik RH je nije mogao u svjesnom stanju potpisati, predlažemo Ustavnom sudu RH da odmah po primitku ovog zahtjeva sazove sjednicu Ustavnog suda i spornu odluku o proglašenju izbornog zakona kao i odluku o proglašenju zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom HDS-a od 3.studenog 1999. također s navodnim potpisom predsjednika RH, poništi ili ukine, jer do danas nije proizvela nikakve pravne posljedice.

Ukoliko Ustavni sud najžurnije ne postupi po gornjem zahtjevu, već sutra je moguća nova neustavna odluka o navodnom raspisivanju izbora za Zastupnički dom Hrvatskog državnog Sabora od predsjednika RH, koji već osamnaesti dan ne dolazi k svijesti, zapada u medikamentoznu komu i predterminalno stanje, dakle kliničku smrt.

HSP - 1861

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861