AUSTRIJSKI POLITIČKI DNEVNIK “DIE PRESSE”, U BEČU 23.11.1999.

 

INTRIGE U TUĐMANOVOJ PARTIJI UGROŽAVAJU DEMOKRATSKI PREOKRET U HRVATSKOJ

Hrvatska, koja je zbog razložnog balasta do sada bila isključena iz integracijskog procesa u Europsku Uniju, sada iz Bruxellessa dobiva novu priliku: Unija obnavlja ponudu tranzicijskim zemljama za ulazak u EU pod uvjetom kako bi si kandidacijske države dale pomoći u stizanju onih koje su već članice.

Posebno je Hrvatskoj ta pomoć nužna s obzirom kako je politički izolirana, i gospodarski na izdisaju. Hoće li Zagreb znati prepoznati ponuđenu joj priliku ovisi isključivo o vodećoj vladajućoj stranci HDZ.

Put u Europu može Hrvatsku voditi samo ako čelnici vladajućih preskoče vlastitu sjenu i dopuste demokratski preokret.

Sva ispitivanja javnog mišljenja potvrđuju stabilan trend: HDZ, koja je zbog radosti vojne pobjede nad krajiškim Srbima na prošlim izborima za Sabor prije četiri godine zabilježila 46% dobivenih glasova, kod birača više nije popularna. Ništa ne mijenja na stvari ni to što je vođa partije i Predsjednik u samrtničkom krevetu. Franjo Tuđman je svoju nekadašnju popularnost pošteno ruinirao, i čak i oni birači koji bi samo zbog njega još jednom birali njegovu stranku, sada mogu odahnuti jer to više neće morati učiniti.

Život u Hrvatskoj ide svojim uobičajnim tijekom. Niti narod niti državne službe ne reagiraju histerično kao što se to inače može promatrati prilikom smrti nekog diktatora. Za novi demokratski izbor Hrvatskog državnog sabora izgledi stoje dobro. Doduše, opet je isključivo za interese vladajuće stranke skrojen izborni zakon po njenoj volji, ali su na međunarodni pritisak dopušteni hrvatski promatrači jedne organizacije sastavljene iz energičnih mladih ljudi, koja želi ustanoviti provodi li se provjera na svakom izbornom mjestu. Na posljednjim izborima za Zastupnički dom oglasili su se opravdani prosvjedi lažiranja izbora koja nikada nisu istražena.

S parlamentarnom većinom u Hrvatskoj se još uvijek ne mijenja vlast jer je Sabor sve slabiji. Predsjednik Tuđman koji nije trpio ni oporbenog gradonačelnika u Zagrebu, nikada ne bi bio dopustio vladavinu oporbenog predsjednika vlade u Banskim dvorima. Potrebna smjena u instituciji predsjednika Republike mogla bi pružiti priliku za pravi preokret da već nisu počele odvratne makinacije koje su zemlju već i dovele na zao glas u Europi.

Tuđman boluje od raka u daleko odmakloj fazi. Nejasno je da li je u posljednja tri tjedna uopće dolazio k svijesti. Jasno je samo kako sedamdesetisedmogodišnjak se više neće moći vratiti u svoju službu. To se, međutim, ne kazuje javno. Umjesto toga liječnički konzilij na naredbu vlade obmanjuje hrvatsku javnost svaka dva dana s izjavama koja ništa ne govore. Ako je Tuđmanovo stanje onako teško kao što svi pretpostavljaju, Vlada bi morala kod Ustavnog suda zatražiti ustanovljenje “trajne predsjednikove spriječenosti”. Ustav propisuje onda daljnji tijek događaja: Tuđmanova prava i dužnosti prelaze na predsjednika Sabora, koji u roku od 60 dana mora raspisati nove predsjedničke izbore. Vlada ne želi ići tim putem, navodno iz respekta prema osnivaču države”. Umjesto toga je jaki čovjek Hrvatske demokratske zajednice, Vladimir Šeks, predložio ustavnu izmjenu kako bi se predsjednika Republike moglo proglasiti privremeno spriječenim. Ustav nije predvidio takvo rješenje, ali HDZ može ustavnu promjenu brzo izglasati pošto s jednom malom ekstremističkom strankom (tzv. “Đapićev HSP”, op.a.) ima dvotrećinsku većinu. Oporba strahuje kako će se na taj način zaobići novi izbor predsjednika države. Kad bi Tuđman bio privremeno nesposoban obavljati dužnosti, onda bi parlament birao novog Tuđmanovog nasljednika a ne narod. Takva osoba mogla bi onda vladati do kraja Tuđmanovog mandata godine 2002. Samo ako bi Sabor birao predsjednika imali bi hadezeovi moćnici izgleda, kao na pr. Šeks, postati Tuđmanovim nasljednikom. Protiv takvog puta ima, međutim, otpora u samome HDZ-u. Skupina oko ministra vanjskih poslova Mate Granića uzela si je u zadatak predstojeće promjene konačno provesti na demokratski način. HDZ se odupro kušnji raspisivanju izbora po besvijesnom Tuđmanu te radi pravovaljanosti izbornog postupka odgodio parlamentarne izbore.

Nije važan oblik, nego sadržaj, odgovorio je Vladimir Šeks kritičarima svoje ideje. U toj rečenici i leži cjelokupni problem: U vodećim političkim krugovima Hrvatske se još uvijek malo cijeni demokratski oblik. Ukoliko Šeks provede svoj naum, Hrvatskoj prijeti gubitak druge prilike koju joj pruža Europska Unija. Upitno je hoće li treće uopće biti.