POLITIČKA TRIBINA

Europski dom u Zagrebu, Jurišićeva 1, dana 25.11.1999.

Tema: "Prijeti li Hrvatskoj diktatura praznih blagajni?"

Organizator: Udruga domovina i dijaspora (UDD), Centar za razvoj

neprofitnih organizacija (CERANEO) i Europski pokret

Hrvatska (EPH)

Moderator: Gosp. Bilić, Hrvatska radiotelevizija

Gosti: Prof. Josip Kregar, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu,

drug Lokin, stručnjak za marksističku ekonomiju iz

Hrvatske gospodarske komore,

mr. Velimir Šonje predstavnik Hrvatske narodne banke

Mediji: Radio Sisak (prijenos u živo)

Nijemi sudionici uslijed "više sile": političke stranke - HNS, LS, HKDS

i HSP 1861

Na političkoj tribini koja bi trebala afirmirati demokraciju, organizatori su uveli pravilo kako gosti smiju govoriti o temi a političke stranke, koje imaju pravo kao svaki građanin u publici, kako je rekao g. Bilić, ne smiju u predizborno vrijeme govoriti o svome političkom programu, nego su smjele postavljati samo po jedno pitanje gostima.

Gosti, dvojica gospodina i jedan drug govorili su o potrebi ekonomske reforme. Tek kada je predstavnik Hrvatske stranke prava 1861. iskoristio svoje pravo postavljanja jednog pitanja ("Da li gosti smatraju kako se za ekonomske reforme treba prvo izboriti za političke reforme"), Prof. Kregar je potvrdno odgovorio kako je najvažnija SLOBODA za ljude kako bi mogli slobodno iznositi svoje mišljenje.

Drug Lokin je bio mišljenja kako "su jedini obrazovani ljudi u bivšem komunističkom sustavu Jugoslavije bili komunisti".

Jedino je predstavnik Hrvatske stranke prava 1861. prosvjedovao zbog takvog sramnog stava te je uputio drugu Lokinu repliku kako nije istina da su samo komunisti bili obrazovani. Upravo suprotno, komunisti su završavali partijske tečajeve ili u najboljem slučaju neke fakultete na kojem marksističkom sveučilištu u bivšoj Jugoslaviji. Sam vođa komunista, zločinac i diktator Josip Broz Tito bio je neobrazovan, čak nije završio ni majstorski ispit za bravara.

Drug Lokin kritizirao je boljševički sustav u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a kada su ga građani iz publike pitali zašto je on onda još uvijek u toj ustanovi, odgovor je bio u poznatom stilu "hrvatske šutnje".

Američki predsjednik George Bush je prilikom službene posjete Madžarskoj nakon pada željezne komunističke zavjese na Sveučilištu "Karl Marx" u Budimpešti rekao kako govori na jednom marksističkom sveučilištu samo zato što je napravio kompromis: komunisti će ga saslušati kao vođu civiliziranog Zapada, a njegov kompromis da se sastoji u tome kako bi o demokraciji govorio na marksističkom sveučilištu po imenu i sadržaju.

Drug Lokin je ustrajavao na svome stavu kako su samo komunisti iz bivše Jugoslavije bili obrazovani, što se, kako je rekao, može znanstveno dokazati jer "nitko nije mogao biti član Saveza komunista bez sveučilišne diplome." Moderator skupa nije više dopuštao diskusiju po tom pitanju jer, kako je rekao: "Očito se ne slažete po tom pitanju, idemo dalje."

Moderator tribine je komentirao neiskreno predizborno obećanje Hrvatske narodne stranke o stvaranju 200.000 novih radnih mjesta nakon što Čačić dođe na vlast, na što predstavnik HNS nije odgovorio.

Predstavnik Hrvatske stranke prava 1861. je u svom jednom pitanju koje je smio postaviti uspio prezentirati i jednu predizbornu točku svoje stranke: donošenje antikorupcijskog zakona i kažnjavanje svih onih političara kaznom zatvora ne manjom od 5 godina ako im se u budućoj pravnoj državi pravaške Hrvatske bude dokazalo kako su primali mito. Pri tome je naglasio kako bi mogao argumentirano dokazati, da je oporbena šestorka korumpirana. Uputivši repliku g. Šonji predstavniku Hrvatske narodne banke, predstavnik HSP 1861. rekao je kako gospodin iz Hrvatske narodne banke ne treba misliti da smo naivni ako dio gospodarske recesije veže za činjenicu kako je oko 75% deviznih rezervi Republike Hrvatske (oko 5 milijardi DEM) vezano za njemačku Bundesbanku te su u likvidnom smislu neupotrebljivi za Hrvatsku, kada je i njemačka Savezna banka vezana i ovisna od američke Federalne banke, pa, unatoč tome njemačko gospodarstvo ne doživljava kolaps kao hrvatsko.

Ured za odnose s javnošću

Goran Jurišić