Novi list: 26. 11. 1999.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP 1861:

Izveden državni udar

ZAGREB - Pokušaj trajne odgode predsjedničkih izbora osnovni je razlog donošenja Ustavnog zakona o privremenoj spriječenosti predsjednika Republike. To je jučer na konferenciji za novinare ustvrdio predsjednik HSP 1861 Dobroslav Paraga dodavši kako se time prolongira stanje bezvlašća koje u Hrvatskoj traje od Tuđmanovog hospitaliziranja.

Paraga smatra kako je od 1. studenog na djelu državni udar, a zemljom se vlada na protuustavan način u sjeni teško bolesnog predsjednika. Ustavni zakon je udar na Ustav, a donešen je uz pomoć hadezeovih satelita kao što su Đapić i Veselica, te Tuđmanovih kabinetskih Srba, tvrdi Paraga.

Paragina se stranka obratila Ustavnom sudu sa zahtjevom da se ispita ustavnost i zakonitost Tuđmanovog potpisivanja izbornih zakona, a Paraga je govorio i o mogućem pokretanju kaznene odgovornosti za premijera Matešu i zbog toga što je dozvolio da liječnički konzilij podnosi izvješća paradržavnim ili stranačkim tijelima, a ne hrvatskoj Vladi. Istu je sudbinu Paraga namijenio i dr. Branimiru Jakšiću, potpisniku izvješća konzilija, kojeg je predsjednik HSP 1861 nazvao sramotoin za hrvatsku medicinu.

Z. C.