MEDIJIMA U REPUBLICI

 

 

Zagreb, 27.11.1999.

 

PROGLAS SREDIŠNJEG ODBORA HSP 1861. OD 20.XI.1999.

U subotu, dana 20. studenog 1999. godine Hrvatska stranka prava 1861. održala je drugu sjednicu Središnjeg odbora (SO) poslije III. sabora stranke održanog ove godine. Članovi SO HSP 1861. sastavili su i izglasali PROGLAS slijedećeg sadržaja:

 1. Zahtijevamo od Ustavnog suda prijenos predsjedničke vlasti Republike na predsjednika Hrvatskog državnog sabora do održavanja novih predsjedničkih izbora po ustavu R.H.

Prilikom izglasavanja tzv. Božićnog ustava iz 1990. jedino je Hrvatska stranka prava s njenim prvakom Dobroslavom Paragom i, od eskadrona smrti ubijenim, dopredsjednikom Antom Paradžikom ukazivala na pogubnost donošenja takovog temeljnog zakona koji je definirao hrvatsku državnost na temeljima režima crvenih fašista (jugoslavenskih komunista), koji nije jamčio hrvatsku državnu nezavisnost, te koji je predskazivao autoritarnu vladavinu jednog čovjeka - predsjednika Republike.

 1. Zahtijevamo donošenje demokratskog izbornog zakona, raspisivanje slobodnih i poštenih izbora za ustavotvornu skupštinu Hrvatskog državnog sabora i predsjednika Republike Hrvatske u roku od tri mjeseca, te donošenje demokratskog ustava parlamentarne demokracije, koji će jamčiti neovisnost sudbene vlasti, pravnu državu Hrvatsku i parlamentarni sustav vlasti u kojem iznad Sabora smije biti samo Bog !
 2. Zahtijevamo ukidanje zabrane Hrvatske stranke prava od 6.siječnja 1994.godine, povrat pet (5) saborskih mandata Hrvatskoj stranci prava, i financijsku odštetu iz državnog proračuna u visini od 10 milijuna kuna (10.000.000 Kn), kao i ukidanje totalnog medijskog bojkota u državnim i oporbenim tzv. neovisnim medijima.
 3. Prosvjedujemo protiv nelegalnog izbornog zakona danas, koji će sutra iznjedriti nelegalnu zakonodavnu i izvršnu vlast u Republici Hrvatskoj.
 4. Nelegalni izborni zakon donijet je na nedemokratski način autoritarnim dogovorom sedam (7) predsjednika političkih stranaka, bez konzultacija vlastitih stranačkih baza, bez adekvatne javne rasprave i bez, nacionalnog referenduma i s krivotvorenim potpisom Tuđmana na ukazu o njegovom proglašenju od 3. studenoga 1999.

 5. Predviđamo kako predstojeći izbori neće biti slobodni i pošteni:

 1. Zalažemo se za antikorupcijski zakon jer je podmitljivost političara najveća zapreka u stvaranju demokratske i pravne države. (Visoke zatvorske kazne za sudionike korupcije od pet na više godina zatvora...) Nepotkupljivost je temeljna krepost ćudorednog političara, koji samo ima naum poraditi na stvaranju općeg dobra a ne samo (sebičnog) vlastitog.
 2. Zalažemo se za pravedan zakon o oduzetoj, tzv. "nacionaliziranoj" imovini za vrijeme komunizma i strahovlade komunista.
 3. Zalažemo se za protekcionistički zakon za hrvatske poljoprivrednike (hrvatskog seljaka).
 4. Zalažemo se za zakon o poništenju provedene privatizacije (denacionalizacije), i za ustroj tržišnog gospodarstva (kapitalizma), i za zakon o provedbi ustavnog načela o hrvatskoj državi kao državi socijalne pravde.
 5. Zalažemo se za zakon kojim bi se zabranilo javno političko djelovanje bivšim komunistima koji su kršili ljudska prava, kao i institucionalnu zabranu obnavaljanja komunističke ideologije i političke partije pod bilo kojim imenom.
 6. - Prosvjedujemo protiv zloupotrebe antifašističke tradicije Zapada od strane Račanovih jugo-komunista, protiv vijanja komunističke zastave, slave kulta ličnosti zločinca i diktatora Josipa Broza Tita.

 7. Zalažemo se za procesuiranje svih nalogodavaca i počinitelja politički motiviranih ubojstava u bivšoj Jugoslaviji i komunističkoj Hrvatskoj od 1945. do 1990. i u Republici Hrvatskoj od 1990. do 1999.
 8. Prosvjedujemo protiv naslijeđa komunizma koje je hrvatskom narodu u nasljedstvo ostavio Franjo Tuđman te protiv rehabiltacije komunizma i povratka jugokomunista, tzv. "socijaldemokrata" i njihove "šeste kolone" na vlast u Hrvatskoj.
 9. Zahtijevamo snižavanje poreza, porezno rasterećenje zaposlenih, socijalno zbrinjavanje siromašnih, nezaposlenih i ugroženih, pravedne plaće za radnike i mirovine za umirovljenike, te neovisnost središnje Hrvatske narodne banke od vlade.
 10. Zahtijevamo reviziju branitelja iz Domovinskog rata, vojnih invalidskih mirovina, te reviziju sveučilišnih diploma, magisterija i doktorata.
 11. Osuđujemo prisluškivanje stranih diplomata, domaće političke oporbe i novinara te općenito političkih oponenata od strane hrvatskih obavještajnih službi.

Predsjednik HSP 1861

Dobroslav Paraga