SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

 

Zagreb, 27. 11. 1999.

Povodom HRT emisije "Otvoreno", Hloverke Novak-Srzić, gosti Šeks - Račan, četvrtak 25. 11. 1999.

Šeks se veseli, a Račan plače!

 

Potpredsjednik Hrvatskog državnog Sabora Vladimir Šeks bio je vrlo zadovoljan što je Hrvatski Državni Sabor dana 24. studenog 1999. g. donio promjenu Ustava RH, članka 97. stavka 1. u kojem stoji da “u slučaju smrti, ostavke ili trajne spriječenosti predsjednika Republike da obavlja svoju dužnost, nastup koje utvrđuje Ustavni sud RH na prijedlog Vlade RH, dužnost predsjednika Republike privremeno preuzima predsjednik Sabora RH”. S takvom odredbom Vladimir Šeks i HDZ nisu bili zadovoljni pa su predložili zastupničkom domu Sabora RH, da se taj članak izmjeni i dopuni s odredbom privremene spriječenosti predsjednika RH. Za takvu izmjenu Ustava trebala je dvotrećinska većina svih zastupnika u Saboru RH, što je HDZ osigurao putem nagovaranja pojedinih zastupnika (parlamentarnih stranaka), HSP - Đapić, HČSP - Gabelica, HKDU - Marko Veselica, "nezavisni" Pejnović, samostalni zastupnik nacionalnih manjina gosp. Kiš i gosp. Kovač iz HSNS-a s područja Splitske regije, što nije nikakvo čudo za gosp. Kovača, ”jer bez Kraljevine Jugoslavije nema Hrvatske”. Taj satelitski skup pomogao je da HDZ ostaje što dulje na vlasti putem udara na Ustav RH.

Na sva ta zbivanja u Saboru RH pozitivna za HDZ i Šeksa nije se odazvala “šestorka“ oporbe čiji je predvodnik Ivica Račan predsjednik SDP. Kao i obično ta zbivanja popratila je režimska televizija HDZ koja je odmah drugi dan reagirala po predstavnici HDZ Hloverki Novak - Srzić koja je pozvala na odgovornost Ivicu Račana, da odgovori javno dužnosniku HDZ Vladimiru Šeksu zašto nije ”šestorka“ glasovala da dr. Franjo Tuđman bude doživotni predsjednik RH i prvi otac domovine Hrvatske?

Na tako oštro i otresito pitanje predsjednik SDP i predstavnik šestorke Ivica Račan duboko i sa visokim žaljenjem se ispričavao Vladimiru Šeksu, da je njemu osobno vrlo žao što nije došlo do konsenzusa da dr. Franjo Tuđman bude doživotni predsjednik RH, bez obzira na njegovo zdravstvene i mislilačke sposobnosti i fizičku odsutnost. Naime, Račan se suglasio, da je i šestorka trebala glasovati za izmjenu Ustavnog zakona, ali da to nije učinila samo zbog bahatosti gosp. Vladimira Šeksa, što on osobno žali, a i kao predstavnik šestorke. Ivica Račan je veliki suradnik HDZ, ali se srami to priznati pred javnošću RH, naime on je to bio u vrijeme pregovora u Karađordevu u svezi rata u Hrvatskoj i podjele Bosne i Hercegovine. Taj čin i djela Ivice Račana treba promatrati kroz KPJ i SKJ, te KPH i SKH, a posebno kroz suradnju s režimom HDZ-a .

Račan je na HRT “otvoreno” s gosp. Vladimirom Šeksom priznao, da bi danas ili bilo kada rado glasovao da dr. Franjo Tuđman bude doživotni predsjednik RH i pokajao se što to šestorka nije učinila 24. studenog 1999.

Ivica Račan je u svom razmišljanju između HDZ i šestorke, zapitao gosp. Vladimira Šeksa, imali li HDZ namjeru provesti fer i poštene naredne Izbore u RH?

Vladimir Šeks je na to pitanje odgovorio da će HDZ provesti fer i poštene izbore na isti način kao i u svim dosadašnjim izborima, što će odlučiti HDZ.

Takav odgovor Račana je zadovoljio, što znači da se Račan i njegova šestorka mogu nadati da će imati istu zastupljenost u Saboru i vlasti kao što imaju i danas, a možda i malo više ili malo manje. To Račanu potpuno odgovara, sva dobra ostaju i dalje u rukama Račana, ali za ništa nije odgovaran pred narodom u Hrvatskoj.

Narodu i biračima u Hrvatskoj ostaje da pažljivo razmisle o Račanu-šestorki i HDZ-u, naravno i o satelitima Đapiću, Gabelici, Veselici, Jošku Kovaču, Kišu i Veselinu Pejnoviću koji je zaštitio zatvorenike - pobunjenike Šodolovačke skupine.

Ured za odnose s javnošću HSP 1861

Dragutin Horvat