HRT

N.r. uredniku

dramskog programa HTV

g. Miroslavu Mikuljanu,

glavnom uredniku HTV

g. Obradu Kosovcu

MEDIJIMA U REPUBLICI

 

Zagreb, 30.11.1999.

PROSVJED

Zbog prešućivanja povijesne istine

HRVATSKA TELEVIZIJA PREŠUĆUJE HRVATSKU POVIJEST

 

Gospodo urednici!

Vaša medijska kuća emitirala je u studenome ov.g. dokumentarnu emisiju o političkoj povijesti Hrvata pod naslovom “Hrvatska u XX. stoljeću”. U četvrtom dijelu emisije u kojoj je prikazana povijest Hrvata od 1966. do 1989. bilo je slikom i riječju govora, između ostaloga, o slomu Hrvatskog proljeća i o tzv. “hrvatskoj šutnji”. U sklopu retrospektive tog povijesnog događaja spomenute su neke političke osobe poput Brune Bušića, Franje Tuđmana i Dražena Budiše…, i njihov angažman u borbi za demokraciju i hrvatsku samostalnost te politički progon kojega su maloprije spomenute osobe doživjele i proživjele od strane jugoslavenske komunističke strahovlade zločinačkog režima diktatora Broza-Tita. Međutim, zašto su prešućene i druge, ne manje važne osobe iz hrvatskog demokratskog političkog života toga vremena? Riječ je o gospodi Anti Paradžiku i Dobroslavu Paragi.

U emisiji je rečeno kako je Dražen Budiša bio predsjednik Saveza studenata Hrvatske, koji je nakon sjednice komunista u Karađorđevu osuđen na montiranom političkom procesu na zatvorsku kaznu. Povijesna istina je kako je Ante Paradžik bio predsjednik Saveza studenata Hrvatske, te kako je zbog svog angažmana demokratskog predvođenja hrvatskih sveučilištaraca osuđen na politički montiranom sudskom procesu na zatvorsku kaznu od četiri godine, koju je u cijelosti odležao.

Ako je u emisiji spomenuta Deklaracija o hrvatskom jeziku i hrabri angažman njenih potpisnika (reformiranih komunista), zašto nije, povijesne istine radi, spomenut ne manje važan događaj skupljanja potpisa uglednika iz hrvatskog javnog političkog života na peticiju sa zahtjevom Predsjedništvu predsjedništva S.F.R.J. za trenutnim puštanjem na slobodu političkih zatvorenika iz zatvora i logora u socijalističkoj Jugoslaviji. Inicijator te peticije bio je Dobroslav Paraga kojega je komunistički režim u Zagrebu na montiranom političkom sudskom procesu osudio na pet godina logorske kazne koju je tadašnji mladi, devetnaestogodišnji student Paraga odležao u cijelosti. Maloprije spomenuta Paragina peticija dobila je u ono vrijeme veliki publicitet u međunarodnoj zajednici na Zapadu koja je s velikim zanimanje pratila suđenje Paragi na tadašnjem Okružnom sudu u Zagrebu. Uslijed pritiska Zapada, boljševički sud Paragu nije smio osuditi na smrt, što je bio zahtjev javnog tužilaštva, a beogradski režim došao je zbog tog skandala na zao glas na Zapadu, što se prvi puta dogodilo nakon 1945.godine.

Godine 1989. je Dobroslav Paraga na Zapadu, sa statusom borca za ljudska prava, primljen od niz demokratskih državnika i parlamenata, među ostalima od američkog Congressa, njemačkog predsjednika Richarda von Weizsäckera i predsjednika Čehoslovačke, Vaclava Havela. Te godine je savezni parlament S.A.D. u gornjem domu, Senatu, donio Rezoluciju 169 kojom je stavljen ključ u bravu jugoslavenskoj “tamnici naroda” : Tadašnjem saveznom premijeru SFRJ, Anti Markoviću stopirani su američki krediti, a Amerikanci su zahtijevali bezuvjetno ispoštivanje Paragine peticije iz 1981.godine. Američka rezolucija naslovljena s imenom Dobroslava Parage, jedina takva rezolucija pored senatske rezolucije za ruskog disidenta Andreja Saharova, bila je povod uvoda u rušenje Berlinskog zida. Jugoslavija je pala onog trenutka kada je Zapad odlučio ju više ne financirati.

Koliko god se vi, urednici dalekovidnice Hrvatske demokratske zajednice ne slagali s pravaškom politikom Dobroslava Parage, i koliko god bili pod utjecajem zapovijedi vrhovnika Tuđaman o medijskom bojkotu g. Parage, kojega ste stavili na crnu listu zabrane javnog nastupanja na Hrvatskoj radioteleviziji, toliko snosite moralnu i juridičku odgovornost kada dio povijesti Hrvata brišete kao olovku gumicom. “Nesreća” gospodina Parage se sastoji izgleda u tome što nije reformirani komunist nego pravaš I antikomunist. Uvjeravamo vas gospodo urednici, kako je pravo to koje se suprotstavlja sili, čak ako ga sila nastoji spriječiti i poništiti. Istinu ne možete izbrisati kao vaše partijske knjižice iz vremena komunizma jer istina je pravi antibiotik protiv virusa laži. Istina zna i boljeti upravo zato što je istinita. Primite to na znanje i izvucite pouku iz povijesti, inače će povijest biti nemilosrdna prema vama, koji ste ju brisali. Nismo naivni u razmišljanju kako će te ispraviti grešku učinjenu u dokumentarnoj emisiji o povijesti Hrvata jer znamo kako će cijela istinita povijest Hrvata na Hrvatskoj televiziji biti prikazana tek u pravaškoj Hrvatskoj, a ne u sovjetskoj, Račanovoj i Tuđmanovoj Hrvatskoj.

Bog i Hrvati!

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU HSP 1861

Goran Jurišić