Jutarnji list: 1. 12. 1999.

Đapić i Kandare morali su se sakriti u šipražje

Piše Sanja Modrić

Hrvatska znanost pretrpjela je jučer strašan i nezapamćen udarac. Anto Đapić odriče se, oh, svoga magisterija, a Boris Kandare s indignacijom odbacuje mogućnost da, jao, više ikad predaje studentima na Pravnom fakultetu u Splitu.

Tako su dvojica čelnika HSP-a sa svoje strane zaključili slučaj Đapićeva magisterija na konferenciji za novinare u Zagrebu. Magistrant i njegov mentor izrazili su gnušanje zbog navodne "inkvizicijske hajke" kojom su na znanstveni uspjeh mlađega i habitus starijeg pravaša navodno nasrnuli udruženi komunisti.

Očito, velika je muka oprati se nakon što je slučaj znanstvenog plagijata predsjednika HSP-a epski razotkriven u javnosti. I što će sad jadni Đapić i Kandare? Kad se sve zbroji i oduzme, mogu se jedino pokriti ušima i sakriti u šipražje.

Ali ne! Bira se taktika glasna i napadačka, kako i dolikuje muškarcima i habitusima. Vrijeđaju, dakle, splitski Pravni fakultet kako bi prešutjeli da se Đapić sveučilišnim počastima htio ovjenčati za rad što ga je - u omjeru 70 prema 30 posto - doslovno prepisao te nevješto prepričao iz Kandareove knjige.

Optužuju Feral Tribune koji je uspješno otkrio podvalu da bi prešutjeli da je Đapićevo djelo najobičnija fotokopija Kandareova rada.

Za političku osvetu inkriminiraju sirotog dekana Pravnog fakulteta, koji je, uzgred rečeno, cijeli ovaj slučaj do sada vodio nasmrt prestravljen neizbježnom činjenicom da se Đapiću mora oduzeti titula. To čine da bi mogli prešutjeti kako se Đapić mirno poslužio krađom tuđega intelektualnog vlasništva i kako se Kandare u zajedničkoj obmani stavio na raspolaganje svome učeniku.

Na hrvatskim fakultetima svuda vide "crvene", bivše članove centralnog komiteta i namjesnike koje je postavio Beograd da bi prešutjeli jedinu istinu koja je ovdje relevantna: da je Đapić magistrirao na tuđem šalabahteru.

Naravno, Pravni fakultet u Splitu na ovo nema, što odgovarati. Neka jednostavno dovrše postupak i razduže Đapića od onog "mr" koje dopisuje svome imenu. Od onoga što nam ne pripada nemamo se pravo ni odricati, nego nam se to mora službeno i javno oduzeti.

NAPOMENA:

Središnjica Hrvatske stranke prava 1861. demantira informaciju iznesenu u "Jutarnjem listu" iz pera novinarke Sanje Modrić kako je "Feral tribune" uspješno razotkrio Đapićevu podvalu Pravnome fakultetu u Splitu o svome magisteriju.

Istina izgleda ovako: Hrvatska stranka prava 1861. razotkrila je Đapićev magistarski rad kao plagijat te je u tom smislu podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništvu zbog lažnog prikazivanja znanstvenog rada radi nezasluženog stjecanja akademske titule magistra pravnih znanosti. Tjednik "Feral" samo je povezao i objavio razotkriće g. Dobroslava Parage koje je bio prezentirao u tjedniku "Globus" u rujnu ove godine. Sve ostalo je povijest. Takozvani "neovisni" mediji u Hrvatskoj primjenjuju, međutim, nepisano pravilo kako je istinito samo nešto što lansira neki "reformirani komunist", ali kad nešto tvrdi poneki "antikomunist", a k tome još i prvak pravaša, onda se istina prešućuje. "Nesreća" g. Parage je što nije "reformirani komunist" nego demokrat, antikomunist i antifašist koji se zalaže za pravašku Hrvatsku nasuprot sadašnje sovjetske Hrvatske. Kao takav ima u sovjetskoj Hrvatskoj, danas pod Tuđmanom, sutra pod Račanom (ne daj Bože) potpunu zabranu javnog nastupanja u državnim (čitaj: jednopartijskim medijima) i tzv. "neovisnim" medijima takozvane "oporbene šestorice".