Dubrovački Vjesnik: 4. 12. 1999.

 

Put ka pravednim i poštenim izborima sve je trnovitiji

Datum izbora za Hrvatski državni sabor više nije upitan. Sve nedoumice i neizvjesnost u pogledu primjernog održavanja izbora odnosno kampanje potisnute su u drugi plan. Put ka pravednim i poštenim izborima sve je trnovitiji, a višestranačje i parlamentarna demokracija gledaju svoj odražaj u borbi za pojedinačnim prestižom koji osigurava lagodan život što i dokazuje medijsko promoviranje pojedinih političkih grupacija.

Da bi ironija bila što veća za neke je kampanja već i završila dok je za druge sporno da li će dobiti i ono obvezatno kao dio zakonske nužnosti. Političko uplitanje u novinstvo širokog spektra nadilazi granice diktata moći, po čemu nisu samo na gubitku oni koji ne čuju i ne vide već sami improvizatori sustava ograničene komunikacije, budući da bez obzira na vrijeme, imaginarno carstvo postaje kula od karata, a kao takva i nestaje.

HSP 1861 premda od nekih novinskih kuća uredno praćena, uskraćena je za bogatstvo vremena od najvećeg dijela medija i to ne slučajno, već u namjeri otuđenja pučanstva od jedine Stranke u RH koja može izvršiti promjene u korist volje naroda, te im osigurati vlast kakva im pripada.

Pristup koji ne rijetko čujemo u odnosu na Stranke parlamentarna - neparlamentarna, neadekvatan je u odnosu na status političkih stranaka uopće, budući da prelazak iz jednog u drugo stanje ovisi upravo o javnoj dostupnosti političkog djelovanja širokim masama, osim toga u ovom trenutku su sve stranke izvan-parlamentarne te favoriziranje jedne na štetu druge izaziva posljedični odnos prejudiciranja rezultata izbora kao i neregularnost istih.

HSP 1861 drži da su oni u pravu koji su mišljenja da im kampanja nije ni potrebna, jer su ishodovali već zeleno svjetlo za Sabor predhodnim medijskim praćenjem. I pored toga građani RH imaju dovoljno argumenata da svoju prosudbu usmjere ka analizi višegodišnje agonije proizvedene upravo od onih koji su ih zastupali do sada, a koji se već vide na istim pozicijama, te da odgovore daju sami sebi, a preko HSP 1861.

Županijsko vijeće HSP 1861 Županije dubrovačko-neretvanske

v.d. predsjednica

Ana Bašić