SVIM SREDSTVIMA

JAVNOG PRIOPĆAVANJA

 

 

Zagreb, 7. prosinca 1999.

 

TUĐMANOVA UDBA I ERNEST BRAJDER

Ernest Brajder već 19 godina leži u svom mirogojskom grobu a Tuđmanov krvavi režim ogrezao u nedužno prolivenoj pravaškoj krvi nije nikada niti malim prstom pomaknuo otvaranje dosijea o ubojstvu hrvatskog oporbenjaka u čijem stanu su brižno bili čuvani peticija i potpisi za amnestiju političkih zatvorenika iz jugoslavenskih komunističkih tamnica sve do njihovog slanja na Konferenciju o evropskoj sigurnosti i suradnji u Madrid sredinom studenog 1980. godine.

Brajder je ubijen u mračnim labirintima zagrebačke Udbe kojom je rukovodio bliski Tuđmanov saveznik i suradnik Zdravko Mustač, čelični organizator u uspostavi Tuđmanove sovjetske Hrvatske ali i organizator Miloševićeve proslave 600 godišnjice kosovske bitke na Gazimestanu u ljeto 1989. godine, ili čovjek koji je dvije godine ranije Tuđmanu vratio putovnicu, kako bi ovaj odigrao svoju ulogu u novoj srpsko-hrvatskoj koaliciji i prevario hrvatsku dijasporu kao njezin tobožnji spasitelj.

Tuđmanov režim i njega osobno nije zanimala sudbina jednog zagrebačkog Hrvata židovskog podrijetla, jer je sam rekao “kako je sretan što mu žena nije židovka ni.....”. Osim toga njegovog okorjelog mizantropstva na svakog koji se nije uklapao u njegovu etnogenezu, u duši prezirući Starčevića, na čije se mjesto Oca domovine drznuo zasjesti, osjećajući se u Zagrebu i Hrvatskoj kao strano tijelo i istinski stranac (Tuđ-man), ovaj Hrvatomrzac gledao je na svaki način da ojača kult svoje ličnosti a oslabi Hrvatsku.

Zato je izostala istraga o ubojstvu hrvatskog intelektualca i predanog rodoljuba Ernesta Brajdera, mučenika iz obitelji hrvatskih mučenika (otac politički zatvorenik, proveo deset godina u Lepoglavi do smrti, jer je uhićen s pismom kardinala Stepinca, sin ga nije nikada niti vidio), premda je tu istragu zahtijevao još od jugoslavenske vlade cjelokupni američki Senat u posebnom zakonu, a prošle 1998. godine u prijedlogu zakona u američkom Kongresu, najznačajniji predsjednici odbora Zastupničkog doma. Tuđman se je do vlastitog groba na sve to oglušio. Možda u tome leži dio odgovora zašto ima ovako tešku smrt, a kakav će mu biti zagrobni život, u blizini hrvatskog mučenika Ernesta Brajdera, to samo Bog zna.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861