TOMAC I ŠKRABALO U BERLINU IZNOSE PREDIZBORNE PROGRAME

 

…….najava je tribine SDP-a i HSLS-a u Večernjem listu od 27.11.99.g.

“Prema najavama, na predstavljanju izbornih programa, očekuje se najmanje tisuću ljudi”???

Iako je tribina započela sa zakašnjenjem, procjena od 1 000 posjetitelja bila je više nego pretjerana. Na tribinu se je odazvalo maksimalno 70 ljudi!! Tako “dobra” posjeta sama govori u prilog kakav interes vlada za stranački program ova dva koalicijska partnera.

Iako su g. Tomac i g. Škrabalo došli u Berlin održati tribinu, nisu uradili ništa drugo nego promociju svojih knjiga. Tri četvrtine ukupnog vremena utrošeno je na naklapanja o knjizi, kako g. Tomca tako i g. Škrabala. Ostatak vremana (10-15 min.) utošen je na ono zbog čega je tih 70 posjetitelja i bilo tu. Cjelokupno izlaganje koalicijskih partnera svelo se je na nešto malo naklapanja o privatizaciji i o odnosu sa Europskom Unijom. Osim toga izrečene su dvije konstatacije, koje su potpuno nezapaženo prošle, da bi jednu od njih dopisnik Večernjeg lista istakao čak u naslovu od 29.11.99.g.: ”Tuđman bi bio najveći hrvatski sin da nije pogriješio u Bosni”. Osim ove potpuno nezapažene rečenice puno bi interesantnije bilo prenijeti pitanja publike, a također i odgovore navedene gospode, ali na žalost to Večernji list ne prakticira.

I nakon svega ostalo nam je nejasno, koga u stvari predstavljaju ova dva hrvatska političara? Da li stranku na vlasti ili oporbu? Osim toga nejasan je i sam stav SDP-a kao stranke. SDP na jednoj strani kritizira propuste HDZ-a, dok na drugoj ih njihov predsjednik uvjerava da propusta u HDZ-u nije bilo osim pogrešne politike prema BiH.!

Gospodin Škrabalo opet govori o nekakvom Draženu Budiši kao antikomunisti a g. Budiša se sam hvali kako je on istupio iz SKH-SKJ-u kada su sedamdesetih godina F. Tuđmana isključili iz partije.

A kakav tek utisak ostavljaju g.Tomac i g. Budiša (kao oporbenjaci) u nekoj europskoj instituciji kad počnu pričati iste priče kao i vladajuća stranka.?? I da sve to skupa bude još zabavnije, svaki puta kada odlaze na tribine van hrvatske, drže nam predavanja o demokraciji iako upravo mi živimo već desetljećima u demokratskoj zemlji te vrlo dobro znamo što je oporba a što stranka na vlasti.! I zato smatramo da ove dvije umišljene veličine (Tomac i Škrabalo) nemogu biti nikako oporba već samo lijevo krilo vladajuće stranke (HDZ-a). Ništa nam novo niti drugačije nisu ponudili već samo reviziju HDZ-ovskih gluposti.

 

DODATAK: U Berlinu djeluje tzv. krovna udruga koja je formirana prije nekih godinu dana. Svrha ove udruge bila je navodno bolja koordinacija između pojedinih zajednica i društava, kako se ne bi događalo da različiti organizatori istovremeno pripremaju različite priredbe. 27. 11. 99. pod pokroviteljstvom HRVATSKE ZAJEDNICE održana je ova tribina a istog tog dana je HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO: ”Vladimir Mažuranić” u HRVATSKOJ KATOLIČKOJ MISIJI organiziralo BOŽIĆNU PROSLAVU. I na žalost nije prvi put da različita društva organiziraju isti dan proslave na različitim mjestima. I ovdje se pokazala dobra procjena naše stranke, (jer smo od samog početka javno istakli da je svrha organizacije samo KONTROLA nad društvima a koordinacija izgovor za formiranje) te im ujedno poručujemo: s obzirom da su sva društva i udruge zaposjeli bivši članovi HDZ-a (koji nisu mogli zajedno u HDZ-u) - nazdravlje im suradnja u krovnoj udruzi koja služi svemu drugom samo ne svojoj svrsi.

 

Povjerenik HSP-a1861 za Njemačku:

Ivan Marić