Slobodna Dalmacija: 19. 12. 1999.

PRVAK HRVATSKE STRANKE PRAVA 1861. DOBROSLAV PARAGA TVRDI:

Izbori su nepošteni

Piše: Darko MARKUŠIĆ

ZAGREB - Hrvatska stranka prava 1861. unaprijed ove parlamentarne izbore proglašava neslobodnima i nepoštenima. Kako je istaknuo predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga i nositelj svih stranačkih izbornih lista na konferenciji za novinare u subotu nisu zadovoljeni ni minimalni kriteriji za održavanje regularnih izbora, te ih treba odgoditi.

Paraga smatra kako je na Ukazu o proglašenju izbornih zakona krivotvoren potpis dr. Franje Tuđmana, te da bi taj akt trebao potpisati predsjednik Hrvatskoga državnog sabora Vlatko Pavletić. Prvak HSP-a 1861. tvrdi da se Hrvatska stoga nalazi u neustavnome stanju, jer je grubo narušen ustavni poredak. Iako je HSP 1861. na to upozorio Vladu, Sabor i Ustavni sud, nikakvih reakcija nema. Paraga ističe kako ovu džunglu i bezakonje u Hrvatskoj podržava lažna oporba, odnosno oporbena šestorka, koja je tek blijeda kopija stranke na vlasti.

- Birači nemaju što novoga očekivati nakon ovih izbora, pogotovo od, ne daj Bože, vlade Ivice Račana, koji neće poštivati Ustav, kao što ga se nije držao ni do 1990. godine kada je bio na vlasti - kazao je Paraga, naglasivši kako se SDP nedavno prošvercao u Socijalističku internacionalu, koja je zapravo komunistička. HSP 1861. zalagat će se za pravednu državu, državu ljudskih prava, istaknuo je Paraga, te naglasio kako nakon izbora valja očekivati podjelu vlasti između HDZ-a i oporbe. Logističkom podrškom HDZ-a Paraga je nazvao HSS i HSLS. Biračima je lider HSP-a 1861. poručio da se izbore za svoja prava i promijene krvavu i užasnu hrvatsku stvarnost.

Predsjednik HSP-a 1861. rekao je kako se njegova stranka zbog kršenja Ustava, neregularnosti izbora i sustavne političke diskriminacije HSP-a 1861. obratila Europskom sudu za ljudska prava. Paraga je podsjetio kako je njegova stranka podnijela i kaznenu prijavu protiv Obrada Kosovca i Ivice Vrkića, jer je HRT prošlih godina sustavno bojkotirao više od 200 konferencija za novinare i 300 tribina HSP-a 1861. i time stranku izopćio iz političkoga života zemlje. Te su prijave, kaže Paraga, i dalje zatvorene u ladicama.

HSP 1861. je ovom prilikom predstavio dio svojih kandidata za Sabor u prvoj, petoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici.