Vjesnik: 04. i 05. 08. 2001.

Paraga: “Oluja” je rezultat dogovora Tuđmana i Miloševića

ZAGREB, 3. kolovoza – “'Oluja' nije bila vojna operacija jer je oslobađanje okupiranog teritorija posljedica dogovora Tuđmana i Miloševića”, izjavio je u petak predsjednik Hrvatske stranke prava 1861, Dobroslav Paraga na konferenciji za novinare.

“Milošević je”, tvrdi on, “dao jamstva Tuđmanu da neće reagirati te da će otvoriti koridor prema Republici Srpskoj”. Prema njegovu mišljenju, vojni zapovjednici teško da su mogli kontrolirati baš sve što se događalo za vrijeme “Oluje”.

“Pravu odgovornost trebaju snositi političari, a ne zapovjednici jer je politička vlast bila dužna osigurati provođenje reda i mira nakon vojnih operacija”, naglasio je on. Ističući kako “neki od važnih protagonista Tuđmanove politike izbjegavaju svaku pomisao na preispitivanje vlastite odgovornosti”, čelnik HSP 1861. ustvrdio je kako “takvi žele prebaciti odgovornost na kolektivnu krivicu, tvrdeći kako se sudi hrvatskom narodu i Hrvatskoj”. S druge strane, takve teze nailaze “na plodno tlo i kod aktualne vlasti, koja izbjegava iznijeti u javnost činjenice”. “Raspolažem informacijama da će Tuta i Štela, iznoseći svoje obrane pred Tribunalom, progovoriti o tome što su i za čiji račun radili. Toga se, s pravom, boji Miroslav Tuđman kada izjavljuje da ne zna kakve veze Tuta ima s Hrvatskom”, upozorava Paraga. Istaknuo je da je Miroslav Tuđman “izravno dao nalog za Tutino uhićenje”, te da se “prvi hrvatski predsjednik odupirao Naletilićevu izručenju, forsirajući liječničke dijagnoze o njegovu slabom zdravlju”.

Prema Paraginu mišljenju poseban ured za istraživanje zbivanja o ratnim zločinima trebao se osnovati mnogo ranije, jer bi se time “najvjerojatnije izbjegli pritisci na Hrvatsku”.

Mile Franičević