Slobodna Dalmacija: 04. i 05. 08. 2001.

PARAGA: "OLUJU" DOGOVORILI TUĐMAN I MILOŠEVIĆ

ZAGREB - Istraga i optužnice koje će uslijediti od haaškoga Tužiteljstva u sljedećem razdoblju bitno će se oslanjati na dogovor o podjeli BiH, načinjen u Karađorđevu. Što se u Hrvatskoj to prije shvati, to bolje za nas - istaknuo je predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga u petak na konferenciji za novinare.

Paraga tvrdi kako Haaški sud već godinu dana provodi istragu nad Miroslavom Tuđmanom te istragu dovodi u vezu s početkom suđenja Mladenu Naletiliću Tuti. Smatra kako će mnoge stvari izići na vidjelo kada počne suđenje Naletiliću, koji će, vjeruje predsjednik HSP-a 1861., “progovoriti za čiji je račun što radio".

Što se tiče vojno-redarstvene akcije "Oluja”, Paraga smatra kako "to nije bila oslobodilačka akcija, nego dogovor između Tuđmana i Miloševića, u cilju organiziranog iseljenja Srba iz Hrvatske i naseljavanja područja u BiH”.

S. DUKIĆ

Jutarnji list: 04. i 05. 08. 2001.

PARAGA: OLUJA NIJE BILA OSLOBODILAČKA AKCIJA

ZAGREB - Istraga i optužnice Haaškog tužiteljstva koje će uskoro uslijediti znatno će se oslanjati na dogovor o podjeli BiH koji je sačinjen u Karađorđevu. Vlada RH nema pravo šutjeti niti podilaziti Tuđmanovoj negativnoj politici, što stalno čini, istaknuo je predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga na konferenciji za novinare. - Oluja nije bila oslobodilačka akcija. To je bio dogovor Miloševića i Tuđmana o preseljenju stanovništva. Trebamo prestati pogrešno predstavljati događaje i zapitati se je li Oluja bila akcija zaposjedanja okupiranih teritorija RH ili je to plaćanje goleme cijene za politiku u BiH - zaključio je Paraga.

(S. C.)