Slobodna Dalmacija: 03. 10. 2001.

MEĐUNARODNI SUD OTPEČATIO OPTUŽNICE PROTIV ODGOVORNIH ZA AGRESIJU NA JUG HRVATSKE

HAAG KRENUO U LOV NA RUŠITELJE DUBROVNIKA!

Optuženi su general Pavle Strugar, viceadmiral Miodrag Jokić, viceadmiral Milan Zec i kapetan I. klase Vladimir Kovačević. Optužnica ih tereti za kršenje Ženevskih konvencija i povrede ratnog prava

Piše: Luko BRAILO

Haaški sud je u utorak otpečatio optužnicu protiv četvorice časnika bivše JNA odgovornih za napade na Dubrovnik, izjavila je za Hinu glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann.

Optuženi su general Pavle Strugar, viceadmiral Miodrag Jokić, viceadmiral Milan Zec i kapetan I. klase Vladimir Kovačević. Optužnica ih tereti za kršenje Ženevskih konvencija i povrede ratnog prava i običaja.

General pukovnik Pavle Strugar je tijekom agresije na jug Hrvatske bio zapovjednik tzv. II. Operativne grupe JNA za dubrovačko-hercegovačko ratište. Osim zapovjedne odgovornosti za ono što se tijekom rata zbivalo na prostorima od Konavala pa do Stona, general Strugar se, uz ostalo, istaknuo i izjavom u predvečerje agresije u kojoj tvrdi kako je "osam minobacačkih granata s hrvatske strane palo na Herceg Novi, pa je JNA bila primorana uzvratiti".

Viceadmiral Miodrag Jokić je prije deset godina bio zapovjednik Vojno-pomorskog sektora Boka, čije su jedinice i brodovlje tadašnje JRM također sudjelovali u agresiji na dubrovački kraj. Na zapovjedno mjesto VPS-a u Kumbor admiral Jokić je došao početkom listopada 1991.

Viceadmiral Milan Zec, kasniji Jokićev nasljednik na čelu VPS-a, prve je dane rata u dubrovačkome kraju proveo u činu kapetana fregate, da bi poslije strahovito brzo i prekoredno napredovao do načelnika Štaba VPS-a, a zatim i do glavne zapovjedne dužnosti u Kumboru.

Kapetan I. klase Vladimir Kovačević, poznatiji kao Rambo, tijekom agresije na dubrovački kraj zapovijedao je jednim od bataljuna JNA, a "proslavio" se osobnim vođenjem napada na Dubrovnik 6. prosinca 1991. godine, kada je poginulo 19 branitelja i civila, dok ih je 60 teško i lakše povrijeđeno.

GDJE SE KRIJU?

General Pavle Strugar je nakon rata umirovljen i do travnja ove godine živio je nedaleko od Podgorice, u selu Rvaši pokraj Skadarskog jezera. Nakon proljetnih vijesti o podizanju tada zapečaćenih optužnica nije viđan u javnosti. I admiral Miodrag Jokić je umirovljen poslije rata, a prema dostupnim informacijama, živi na relaciji Beograd — rodna mu Mionica, nedaleko od Valjeva.

Doskorašnji zapovjednik JRM admiral Milan Zec je također umirovljen u proljeće ove godine, a nakon toga se s obitelji preselio u Beograd, gdje živi i Vladimir Kovačević Rambo.

Crna Gora će izručiti optužene

PODGORICA — Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i premijer Filip Vujanović u više navrata su izjavljivali kako će Crna Gora surađivati s Haaškim sudom, a ministar unutarnjih poslova Andrija Jovičević u utorak je ponovio kako će crnogorska policija privesti pravdi sve one koje traži ICTY, a koji se nalaze na području Crne Gore.

Stranački čelnici izjavljuju kako je došlo vrijeme da i Crna Gora odgovara za grijehe iz bliske prošlosti, te da vlast u Podgorici mora ispuniti obećanja. Liberali još dodaju da osim visokih vojnih dužnosnika krivce treba potražiti i u tadašnjoj civilnoj vlasti.(H)

UMIROVLJENI GENERAL BOJNIK NOJKO MARINOVIĆ:

Napokon će se agresori sresti s pravdom

DUBROVNIK — Vidljivo je ipak da je pravda dostižna. Prošlo je jako puno vremena, i u danima kada se podsjećamo desete godišnjice od početka agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske - akteri te agresije morat će spakirati kofere za Sud u Haagu — rekao nam je, uz ostalo, umirovljeni general bojnik Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika 1991./92. godine, nakon što je čuo vijest da je Haaški sud napokon otpečatio četiri optužnice podignute protiv generala Pavla Strugara, viceadmirala Miodraga Jokića i Milana Zeca te kapetana I. klase Vladimira Kovačevića "za kršenja ženevskih konvencija i povrede ratnog prava i običaja" u dubrovačkom kraju.

— Koliko me obuzima žal jer me ovi dani podsjećaju na nahrabrije i najodanije suborce, od kojih mnogi više nisu s nama, toliko me obuzima i radost jer oni koji su vodili tu agresiju idu konačno na mjesto gdje će se susresti s istinom i pravdom — rekao je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju general Nojko Marinović.

L. BRAILO