Novi list: 02. 11. 2001.

LE FIGARO: MILOŠEVIĆ OPTUŽEN ZA ZLOČINE POČINJENE U HRVATSKOJ

Tužna povorka pokolja prošetala Haagom

Suđenje bivšem jugoslavenskom diktatoru koje treba obuhvatiti sve ratove na Balkanu, moglo bi biti dugo i teško. O njegovu se trajanju neće ništa znati prije početka sljedeće godine

Vukovar, Krajina, Slavonija: u doba rata u Hrvatskoj, 1991. i 1992., nastao je izraz 'etničko čišćenje'. Njegova tužna povorka pokolja, progona i drugih ratnih zločina prošetala je ovih dana Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu. Ispunivši želju glavne tužiteljice, Švicarke Carle del Ponte, sud je službeno optužio bivšeg vođu iz Beograda, Slobodana Miloševića, za zločine koje su srpske snage prije deset godina počinile u Hrvatskoj. Povrh toga je proširio prethodnu optužnicu za zločine počinjene na Kosovu 1998. i 1999., pošto su ljetos u Srbiji otkrivene nove zajedničke grobnice Kosovara. Treća optužnica protiv najslavnijeg zatočenika na svijetu, u svezi s ratom u Bosni (1992.-1995.) još je u pripremi.

Milošević, kojemu je 60 godina, zadržao je svoj izazovan stav. 'Optužen sam što sam branio svoj narod, zakonito, legitimnim sredstvima i sukladno pravu na samoodređenje koje se priznaje svakom narodu, od zločinačkih planova čija je žrtva bio. Imao sam čast da branim svoj narod od terorizma, dok je Clintonova vlada usko surađivala s teroristima', kazao je bivši diktator. Za razliku od dvaju ranijih pojavljivanja na sudu, kada je, bez teškoće, rabio engleski, Milošević je sada govorio na srpsko-hrvatskom. Prevoditelj je prevodio njegove izjave. Odjeven u tamno odijelo, bivši je šef jugoslavenske države imao kravatu u srbijanskim nacionalnim bojama. Na licu su mu se naizmjence mogli čitati zlovolja, ravnodušnost i otvoren prijezir.

'Ne pristajem na montirani proces'

Otkako je prije četiri mjeseca prebačen iz Beograda, Milošević je zajedno s 48 osumnjičenika za ratne zločine u pasebnom zatvoru Ujedinjenih naroda u Den Haagu. On niječe ovlasti suda i pokušava se prikazati kao politički zatočenik. 'Još uvijek ne mislim pristati na montirani proces koji je vrlo daleko od istine', rekao je jučer.

Sud koji je utemeljen 1993., prisiljen je uvoditi novine: ovo je prvi put u njegovoj kratkoj povijesti da jedan optuženik nema branitelja. Kako bi svladao zapreku, sud mu je službeno dodijelio tri odvjetnika, tzv. amici curiae ('prijatclj suda'). Oni su jučer pokušali pravno uobličiti Miloševićeve argumente. 'Ovaj sud ne može suditi pravedno i nepristrano', potvrdio je jedan od odvjetnika, Nizozemac Miša Vladimirof. On je istaknuo da se UN-ovo Vijeće sigurnosti u sukobu opredijelilo protiv Miloševića i da je, prema tomu, sud koji je utemeljilo Vijeće sigurnosti, a ne Opća skupština UN-a, pristran.

Činilo se da se Milošević zainteresirao za argumente 'amici curiae'. No onda je uzeo riječ želeći naglasiti kako ne želi 'imati posla' s njima. Optužio ih je da su na strani sudaca. 'Dvije su momčadi koje rade na istom polju. Zacijelo se to ovdje, u Den Haagu, zove poštena igra'. Milošević koji je skinuo jaknu, u košulji je započeo tiradu o dvoličnosti optužnice za Kosovo. Predsjedatelj sudskog vijeća, Britanac Richard May, upitao je bivšeg predsjednika, u skladu s poslovnikom, osjeća li se krivim ili ne. Ne odgovorivši izravno, Milošević je odvratio da je 'optužnica lažna'.

Govor u prazno

Predsjednik je pritisnuo puce kojim se iskapča optuženikov mikrofon, rekavši kako nije vrijeme za govore i da će biti vremena i za to. 'Gospodine Miloševiću, budite mirni, molim vas', rekao mu je. Ovaj potonji je podigao glas, i dalje govoreći u prazno, a prevoditelji nisu prevodili njegove riječi. Na koncu je zašutio, očito ljutit. Richard May je zaključio da Miloševićeve izjave znače da on odbacuje krivnju.

Saslušanje se nastavilo čitanjem cijele optužnice za Hrvatsku. Ona sadrži deset točaka koje se tiču zločina protiv čovječnosti, devet točaka za tešku povredu Ženevske konvencije i trinaest točaka za povredu ratnog običaja i prava. 'Slobodan Milošević je, sam i zajedno s drugima (...), planirao, poticao, naložio, počinio ili pomagao i huškao (...) na progon Hrvata i drugih nesrpskih civila', tvrde tužitelji.

Milošević je optužen da je organizirao ubojstvo više stotina civila i progon 170.000 nesrba u Hrvatskoj. Tome treba pridodati ubojstvo više od šesto osoba i nasilno protjerivanje osamsto tisuća Albanaca na Kosovu 1999. Optužnica za rat u Bosni koja bi trebala biti gotova sljedećeg tjedna, zacijelo će se ticati zločina genocida. Suđenje Miloševiću koje treba đbuhvatiti sve ratove na Balkanu, moglo bi biti dugo i teško. O njegovu se trajanju neće ništa znati prije početka sljedeće godine”, izvješćuje Luc de Barochez.