Večernji list: 02. 11. 2001.

ZAGREB VODI SPOROVE S BESPRAVNIM STANARIMA

U Zagrebu ilegalno useljeno 1313 stanova

Večernjakovi napisi o gradskim stanovima potaknuli su, među ostalima, i našu čitateljicu iz zagrebačkog naselja Vrbani (podaci u redakciji) da nas nazove i povjeri nam podatak u koji nam je isprva bilo teško povjerovati.

- U provaljenome gradskom stanu u Vrbanima živi direktor Gradskih tržnica Filip Borac! - tvrdila je žena. Na taj ju je čin, kaže, natjerala ogorčenost vlastitim životnim prilikama jer njezina kći s djecom uzaludno od Grada već godinama očekuje kakvo-takvo stambeno rješenje.

Uputili smo se u Gradsko poglavarstvo, gdje nam je u Uredu za upravljanje imovinom Grada omogućen uvid u popis gradskih stanova "useljenih bez valjane pravne osnove". Na poduljem popisu od čak 1313 gradskih stanova našli smo doista i ime tajnika zagrebačkoga HSLS-a Filipa Borca, direktora trgovačkog društva u vlasništvu grada Tržnice i veletržnica i donedavnog zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Borac živi sa suprugom i troje djece u 58,28 četvornih metara u Rudeškoj 95.

- Točno, to je zamjenski gradski stan. U njemu sam od 1991. bio podstanar i plaćao najamninu čovjeku koji ga je dobio jer mu je srušena kuća. On je, mislim 1994., trebao vratiti stan pa mi je prestao naplaćivati najamninu, a ja sam ostao u stanu i otada najamninu plaćam Gradu. Grad nije rješavao pitanje tih stanova pa sam bio sretan kada je nedavno najavljena prodaja, jer bih ga želio otkupiti - ispričao nam je Filip Borac. On je potvrdio i navode kako su mnogi stanovi u zgradi u Rudeškoj 95 bespravno useljeni jer je zgrada završena početkom rata, kada je bilo najviše nasilnoga useljavanja.

Na istoj je listi i ime pjevača Senada Galijaševića, poznatijeg kao Senne M. I Senna nam je ispričao da je prije desetak godina u 32,27 kvadrata u Dujšinovoj 23 uselio kao podstanar, no nositelj stanarskoga prava nije nikada podnio zahtjev za otkup tog stana.

Uočili smo i ime redatelja Željka Senečića, no provjerom smo utvrdili da je on na listi - pogreškom. Njegovu izjavu, da je stan površine 61 četvorni metar u Medulićevoj 31 otkupio, potvrdili su nam u Uredu za imovinu, no Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo Grada Zagreba pogreškom ga vodi kao bespravnog stanara za drugi stan od 98 kvadrata, iako to uopće nije gradski stan pa će Senečića izbrisati s liste.

I voditeljica Mirna Berend bespravna je stanarka na toj listi, u Brune Bušića 5 živi u stanu od 62,35 četvornih metara.

- Grad je tužio gotovo sve te ljude. Dio ih je provalio u stanove, a dio dobio ključeve od tko zna koga i po tko zna kojoj liniji - kaže Srećko Ferenčak, član Gradskoga poglavarstva za upravljanje imovinom Grada.

Romana Kovačević