Novi list: 03. 11. 2001.

Je li Račan šef Ortynskom

Piše: Jelena Lovrić

Nacija može odahnuti. Premijer Ivica Račan uspio je pomiriti posvađano tužiteljstvo i policiju. Iz njegovih odaja u Banskim dvorima nakon jučerašnjeg sastanka na kojem im je servirao jezikovu juhu svi su pozvani izašli skoro zagrljeni - ministar unutarnjih poslova Šime Lučin i ravnatelj policije Ranko Ostojić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović i glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski. Četvorka se smješkala i glumila bratstvo i jedinstvo, iako im je premijer podijelio packe, javno im poručujući da trebaju više raditi a manje pričati.

Da Račan poziva na raport svoje ministre - hajde da smo konačno i to dočekali. Nije da ne bi bilo razloga, ali takvi rijetki pozivi na red obično uslijede kad se članovi Vlade počupaju na javnoj sceni. U redu je također da ih upozori kako birači od njih očekuju više izgaranja u progonu kriminala. Očito se nadležne moralo podsjetiti da je i u slučaju velike porezne prevare (slučaj “21 milijun kuna”) lopove trebalo goniti, a ne u javnosti o tome debatirati.

Ali nije u redu kad premijer na raport pozove i državnog odvjetnika, jer on nije pod njegovom ingerencijom. Prema zakonu, Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno tijelo sudbene vlasti. Pogotovo nije u redu kad prvi čovjek izvršne vlasti sugerira uplitanje u odluke tužiteljstva. Doduše, Račan pe ocjenjujući da “ponašanje pojedinih ljudi u Državnom odvjetništvu nije bilo u redu”, ustvrdio da će se pitanje odgovornosti unutar tog tijela utvrditi autonomno. I sudbina zagrebačke državne odvjetnice Dunje Pavliček-Patak, reče premijer, stvar je Državnog odvjetništva, a ne Vlade. Kao, on se ne bi htio miješati.

Ali svojim se izjavama već umiješao. Profesor Ivo Josipović napominje da premijer nije smio sazivati sastanak na kojem će se rješavati konkretan slučaj, jer je to pitanje struke i provedbe zakona. Da je razgovor ostao na “načelno-organizacijskoj razini i koordinaciji onoga što se zove upravna domena”, onda bi se njegov potez mogao razumjeti.

Kuloari tvrde da se Račan već pokajao zbog izbora (formalno ga je blagoslovio Sabor) Radovana Ortynskog za glavnog državnog odvjetnika, stalno mu se događaju neki ispadi, pa, sada u aktualnom pravosudnom skandalu, javno stajući na stranu ministra Lučina, demonstrira svoje distanciranje. Ali čak ni to mu ne daje pravo uplitanja u dio vlasti koji nije i ne bi smio biti pod njegovom kapom. Franjo Tuđman otvoreno je govorio o jedinstvu vlasti, nije krio da od vlade i pravosuđa očekuje provođenje svoje volje i politike. Sada i predstavnici aktualne vladajuće garniture vuku poteze kojima potiru sveto pravilo demokracije o trodiobi vlasti.