Jutarnji list: 05. 11. 2001.

DOKUMENTI SZUP-a Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava obećanje o uvidu u spise

Šime Lučin danas otvara sve dosjee tajne policije HDZ-a

Protiv nikog nije bila poduzeta mjera prisluškivanja zato što je, primjerice, novinar, nego je postojala sumnja da je bio suradnik Udbe, KOS-a ili takvo što, tvrdi Penić

Piše: Ivanka Toma

ZAGREB – Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin napokon će održati obećanje koje je dao neposredno nakon preuzimanja dužnosti ministra policije i otvoriti na uvid dosjee Službe za zaštitu ustavnog poretka (SZUP), koji su nastali u doba HDZ-ove vladavine uhođenjem političkih neistomišljenika tadašnje vladajuće garniture. Kako je najavila glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić, od danas će se svi SZUP-ovi dosjei koji nemaju karakter ugrožavanja i zaštite nacionalne sigurnosti dati na uvid građanima na čije su ime vođeni, a nakon toga u njihovoj prisutnosti biti uništeni.

Usmeni nalozi SZUP-a

U MUP-u ne navode tko su žrtve SZUP-ova uhođenja, no otprije je poznato da su na meti bili čelnici i vodeći političari tadašnjih oporbenih stranaka te glavni urednici i novinari nezavisnih medija. Neka prisluškivanja obavljena su na temelju usmenih naloga, no dobar se dio temeljio na zakonu koji je ministru unutarnjih poslova dao diskrecijsko pravo da naredi prisluškivanje i uhođenje određenih osoba. Posljednji HDZ-ov ministar policije koji je to pravo obilato koristio, Ivan Penić, navodi da je otvaranje dosjea, u službi dnevne politike. - Ako se dosjei već otvaraju, onda bi trebalo otvoriti i obrazloženja. Protiv nikoga nije bila poduzeta mjera zato što je, primjerice, novinar, nego je postojala sumnja da je bio suradnik Udbe, KOS-a ili takvo što - rekao nam je Penić dodajući da bi otvaranje dosjea bez obrazloženja moglo stvoriti novi razdor u hrvatskom narodu. Na upit kako može stvoriti razdor to što su se tajne službe bavile pitanjima tko je čiji ljubavnik i sličnim pikanterijama iz privatnih života pojedinaca, Penić je rekao da to nema veze s poslom. - Možda je neki nesavjesni službenik stavio takve pojedinosti u dosjee, ali ja to nisam naredio - rekao je Penić napominjući da se ne osjeća nimalo nelagodno zbog otvaranja dosjea jer je svoj posao radio profesionalno. - Ako je netko u SZUP-u radio loše, to je njegov problem - zaključuje Penić.

Građanima pravo na odštetu

Šefica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Đurda Adlešić pozdravlja odluku o otvaranju dosjea, no boji se da bi zakonske odredbe koje su bile na snazi do promjene vlasti, a koje su omogućavale legalnu zloupotrebu tajnih službi, mogle spasiti najkrupnije ribe. - No, netko mora odgovarati za to što se radilo, a nije imalo nikakve veze s nacionalnom sigurnošću. Nakon otvaranja dosjea realno je očekivati tužbe građana protiv izvršitelja - rekla je Đ. Adlešić napominjući da građanima koji su bili neutemeljeno uhođeni treba osigurati i pravo na odštetu. Podsjetila je i na to da je Odbor za nacionalnu sigurnost još na svojoj prvoj sjednici, na kojoj se raspravljalo o radu SZUP-a, tražio otvaranje dosjea, a daje taj zahtjev ponovljen i ljetos.

Prije više od godinu i pol dana Odbor je donio zaključke da treba otvoriti dosjee, uništiti dijelove koji nemaju nikakve veze s nacionalnom sigurnošću, ali i vidjeti gdje su i što rade SZUP-ovi operativci koji su ih sastavljali.

Ministar Lučin, kako je najavljeno, danas će se sastati i s ravnateljem Hrvatskog državnog arhiva Josipom Kolanovićem. Njih dvojica će održati konferenciju za novinare gdje će iznijeti detalje o primopredaji oko 38.000 dosjea Službe državne sigurnosti koji će se pohraniti u Hrvatskom državnom arhivu.