Vjesnik: 05. 11. 2001.

Vaclav Klaus traži preseljenje Radija Slobodna Europa

ZAGREB, 4. studenoga - Predsjednik češkog parlamenta Vaclav Klaus zatražio je od američkog veleposlanika u Češkoj Craiga Stapletona da pomogne u preseljenju Radija Slobodna Europa/Radio Sloboda (RFE/RL) iz središta Praga na neku prikladniju lokaciju.

Tu radio postaju, smještenu u zgradi bivšeg federalnog parlamenta Češko-Slovačke, koju financira američka vlada sigurnosne službe smatraju jednim od potencijalnih ciljeva terorističkih napada. Nakon terorističkog napada na SAD, zgrada iz koje emitira RFE/RL je pod stalnim osiguranjem češke vojske i policije, uz nju je ograničen promet, a zgrada je opkoljena betonskim blokovima kako bi se onemogućili mogući napadi automobilima bombama.

Za preseljenje Radija Slobodna Europa iz sigurnosnih razloga izjasnio se već prije češki predsjednik Vaclav Havel, a tu ideju podržava i premijer Miloš Zeman iako se ogradio rekavši da će radio postaju preseliti ako to zatraži američka vlada.

Preseljenje Radija Slobodna Europa/Radija Slobode aktualizirano je nakon što je ovih dana američki tjednik Newsweek napisao, pozivajući se na američke i češke izvore, da je Ahmad Halil Ibrahim Samir Ani, bivši irački konzul u Češkoj kojemu je u travnju ove godine Češka uskratila gostoprimstvo, tajno snimao zgradu Radija Slobodna Europa/Radija Sloboda, sastao se u Pragu s teroristom Muhammedom Attom s kojim je, prema češkim obavještajnim izvorima, pripremao napad na tu radio postaju.

Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda izazvala je, naime, gnjev iračkog predsjednika Saddama Husseina kad je 1988. godine počela emitirati program u Irak. Samir Ani bio je sumnjiv, kako je izjavio bivši zamjenik češkog ministra vanjskih poslova a sadašnji ambasador pri UN Hynek Kmoniček, i zbog toga što uopće nije sudjelovao u konzularnim i diplomatskim aktivnostima svoje zemlje. Predstavnici iračke političke emigrantske opozicije koji žive u Pragu potvrdili su da se Ani sastajao s njima i pokušao ih nagovoriti da se vrate u Irak i pritom im prijetio.

Vlado Bojkić