Novi list: 06. 11. 2001.

DRUGOOPTUŽENI ZA RATNE ZLOČINE U GOSPIĆU IPAK MOŽE PRATITI RASPRAVU

Orešković sposoban za skoro suđenje

Sutkinja Ika Šarić ne želi davati izjave o procesu, pa ni o tome što su vještaci ustanovili, već će to iznijeti na suđenju

Piše: Ico MIKULIČIĆ

RIJEKA - Tihomir Orešković, prvooptuženi za ratne zločine u Gospiću, najvjerojatnije je sposoban za praćenje rasprave pa bi se uskoro moglo očekivati zakazivanje suđenja. Sutkinja Ika Šarić ne želi davati izjave o procesu, pa ni o tome što su vještaci ustanovili, već će to iznijeti na suđenju. Međutim, logika kaže da su vještaci zaključili da zdravstveno stanje prvooptuženog može podnijeti suđenje. To se može iščitati iz činjenice da je Orešković otpušten iz Bolnice za osobe lišene slobode u Zagrebu i da je sutkinja naredila njegovo vraćanje u riječki zatvor. Još se ne zna kad će biti zakazano suđenje, no i to će se znati kroz nekoliko dana.

Rasprava se najvjerojatnije ne može očekivati prije kraja mjeseca. S obzirom na dosađašnja rastezanja i brojna odgađanja sud će je nastojati zakazati što prije - ali postoje prepreke. Određeni rok treba strankama da se pripreme, a u međuvremenu se mora riješiti i pitanje pritvora. Norcu, Rožiću, Caniću i Grandiću je koncem prošlog tjedna produžen pritvor a sad se moraju rješavati žalbe na tu odluku, pa će spis na Vrhovni sud. Problem je i u tome što 14. studenoga istječe dosadašnji pritvor za Oreškovića, sud će morati odlučivati i o njegovu produženju, a bude li produžen, Orešković će se zasigurno žaliti. Za sve to treba vremena jer tada spis mora u Zagreb.

Dobri poznavatelji procesa vjeruju kako će Orešković i branitelji i na novoj raspravi nastaviti sa starim načinom opstrukcije početka suđenja. A što o otpuštanju iz bolnice misli obrana prvooptuženog pokazala je izjava odvjetnika Tihomira Oreškovića koji je ogorčen njegovim vraćanjem u riječki zatvor. Smatra da je Orešković teško bolestan i da je svakako trebao ostati u bolnici u Zagrebu jer mu je potreban stalni liječnički nadzor. Lako je moguće da će i u nastavku svoje zahtjeve bazirati na zdravstvenom stanju Oreškovića, ali i na nekim drugim detaljima koje još nije koristio.

Kako će ubuduće to podnositi ostali optuženi, zasad je neizvjesno. Vjerojatno više neće biti fizičkih sukoba poput onog s Norcem, kad je iznerviran otezanjem postupka šakom udario Oreškovića. No jedno je sigurno, svi ne misle kao Orešković - pogotovo ne oni koji vjeruju u šansu da se brane sa slobode. Tu šansu prvenstveno ima Čanić, ali da bi se to ostvarilo suđenje mora započeti i moraju govoriti prvi ključni svjedoci.