Večernji list: 06. 11. 2001.

Balkanske navike iza europskih sporazuma

Piše: Višnja Starešina

Hrvatsko pravosuđe mora se temeljito promijeniti da bi doseglo standarde EU. One na koje se prošli tjedan u Luxembourgu obvezao hrvatski premijer Račan potpisujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Zapravo, promjene u pravosudnom sustavu, kako na razini zakona i propisa, tako i na razini provedbe i ponašanja, ključne su da bi Hrvatska dobila europski lik, bez obzira na to kada će i hoće li ikada postati članica EU. Pravosudno-politička lakrdija oko nove "zločinačke organizacije" utajivača PDV-a, u koju se prilično neeuropskim metodama umiješao i sam premijer, ne daje nadu da su brze promjene moguće. Bar ne prije nego što se temeljito promjeni hrvatska politička elita, vladajuća i oporbena, likom i mentalitetom.

Kad premijer kaže, jasno aludirajući na zagrebačku državnu odvjetnicu, da bi neki morali "izvršavati naloge" umjesto da o tome pričaju medijima, samo daje do znanja da se teško saživljava s onim što je potpisao. Suvremeni europski premijer ne bi si nikad dopustio javno izreći kako državni odvjetnik treba "izvršavati naloge". Svakoj je političkoj vlasti intimno drago malo usmjeriti tužiteljstvo. I uglavnom svaka ima taj utjecaj na apstraktnijoj razini utvrđivanja politike tužiteljstva. No određivati s političke razine koga bi trebalo zadržati u pritvoru ipak su zasadi bivše istočne pravosudne prakse.

Premijer možda baš nije mislio ono što je rekao. Ni državni odvjetnik možda nije mislio da se ponaša kao izvršitelj političke volje. Ni zagrebačka državna odvjetnica vjerojatno nije mislila da je uloga uvrijeđene heroine primjerenija sapunici nego državnom odvjetništvu. Ni ministar policije vjerojatno nije mislio da je nešto sporno u tome što iznuđuje poteze tužiteljstva, ako otkrivanjem nove "zločinačke organizacije" treba pokazati kako je ova vlast odlučna u borbi protiv kriminala. Uostalom, i HDZ je dao, doduše uvjerljivije, uhititi "zločinačku organizaciju" prije izbora.